Tomma hyllor i en livsmedelsbutik i Belfast.
Tomma hyllor i en livsmedelsbutik i Belfast. Bild: David Young/AP/TT

Irland: Matbristen på Nordirland brexits fel

ANNONS

De problem med livsmedelsförsörjning som uppstått i Nordirland beror på brexit, enligt Irlands utrikesminister Simon Coveney.

Bilder från matbutiker i Belfast visar hur hyllor gapar tomma. Skälet är de nya kontroller av varor mellan Storbritannien och Nordirland som införts som en följd av det brittiska EU-utträdet, enligt Coveney.

Nordirland tillhör noga räknat inte Storbritannien, som omfattar England, Skottland och Wales, men ingår däremot i statsbildningen Förenade kungariket, som i dagligt svenskt tal brukar kallas för just Storbritannien.

– Hyllorna var fulla före jul, och nu har de problem med försörjningskedjorna. Det är uppenbarligen kopplat till brexit, säger han till ITV.

ANNONS

Regeringen i London har de senaste dagarna spelat ned de negativa följderna av brexit, däribland problem med livsmedelsförsörjningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS