Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles demonstrerar i Washington iförd superhjältedräkt.
Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles demonstrerar i Washington iförd superhjältedräkt.

Gatorna fylls av Trumpdemonstranter

Hundratusentals människor marscherar i Washington DC för att kräva rättvisa för alla i det USA som nu styrs av Donald Trump.

ANNONS

Det stora demonstrationståget marscherar genom Washington. Svenska fotografen Nora Lorek befinner sig mitt i smeten och hon beskriver stämningen som god. Hon var även på plats under gårdagens installation av president Trump.

- Just känslan i och med att det är så många som är engagerade med planscher gör att det blir stor skillnad mot gårdagen. I går var det mer aggressiv stämning, säger hon.

ANNONS

Hon beskriver deltagarna i marschen som helt vanliga människor.

- Det är många äldre människor, många körs i rullstol av sina barn eller barnbarn och jag ser hur hela familjer håller hand. Det är många som har rest genom hela landet bara för att gå i den här paraden, säger Nora Lorek.

Rosa mössor

Arrangörerna till demonstrationen har meddelat polisen att de väntade sig 200000 människor till marschen, men folkmassan såg större ut än så, enligt reportrar hos nyhetsbyrån Reuters.

Tunnelbanan i staden meddelar att fram till klockan 11, lokal tid, hade det gjorts 275000 resor i tunnelbanan, vilket kan jämföras med 193000 resor för samma period dagen innan, då människor samlades för installationen av Donald Trump som president.

Vid 13-tiden handlade det om mer än 470000 människor, rapporterar The Washington Post.

Många av människorna har på sig rosa mössor med öron, berättar den amerikanska demonstranten och New York-bon Vanessa Leong för TT på telefon.

- Det var några som började sticka sådana, "pink pussy hats", och det har spridit sig som en löpeld.

ANNONS

"Pussy" anspelar både på kattöron och det kända uttalandet från Trump som löd "grab her by the pussy" (ta tag i fittan).

En annan som marscherar är tv-arbetaren Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles. Hon är rädd för den konkreta politik som kan komma med Trump, bland annat vad gäller miljö- och sjukvårdsfrågor. Till exempel har Trump sagt att ska ta bort den sjukvårdsreform som kallas Obamacare, som hon själv är beroende av.

- Jag har astma och jag skulle inte kunna få en sjukvårdsförsäkring på något annat sätt, säger Wong på telefon till TT.

Clinton och Kerry

Republikanen Trump har kritiserats för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentarer.

Arrangörerna i Washington understryker att det inte handlar om att uttryckligen protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.

Hillary Clinton har på Twitter uttalat sitt stöd för demonstranterna.

"Tack för att ni står upp för, talar för, och marscherar för, våra värderingar", skriver hon.

Den tidigare utrikesministern John Kerry stöttar också marschen och medverkar själv vid manifestationen.

ANNONS

"Väldigt farligt"

En av de största systermarscherna hålls i New York, men det är inte bara i amerikanska städer som det pågår protestmarscher.

I Paris samlades ett par tusen människor nära Eiffeltornet. En av dem var Andreia Rossi, 39 år från Brasilien som berättade att hon deltog "eftersom jag är kvinna, men också för att jag vill protestera mot allt som Trump representerar".

- Det är väldigt farligt, han har ljugit för alla som röstade på honom och det kan hända i Frankrike också, sade hon till nyhetsbyrån AFP.

I London slöt 100000 människor upp, enligt arrangörerna, men det var ingen siffra som kunde bekräftas av polisen. Andra europeiska städer där det har demonstrerats i dag är Berlin, Budapest, Amsterdam, Prag, Rom, Barcelona, Genève och Oslo. Det har även hållits demonstrationer i bland annat Johannesburg och Calcutta.

I Sydney deltog flera tusen kvinnor och män i natt, svensk tid, och liknande beräkningar gjordes av journalister som bevakade marschen i Melbourne. I Nya Zeelands storstäder Wellington och Auckland anslöt några hundratal demonstranter.

ANNONS

Totalt förväntades ungefär 600 demonstrationer under parollen Women's March runtom i världen, också i Sverige.

Fakta: Kritiseras för kvinnosyn

Donald Trump har kritiserats för sin syn på kvinnor. Han har en tendens att uttala sig objektifierande om kvinnors utseende och fälla sexistiska kommentarer. Bland de saker som han kallat kvinnor genom åren finns saker som "tjock", "gris", "hund" och "motbjudande djur".

Den mest uppmärksammade kommentaren är när han säger om "vackra" kvinnor: "När du är stjärna låter de en göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan" ("Grab her by the pussy"). Uttalandet kommer från en bandinspelning från 2005, men den blev känd i oktober 2016.

Donald Trump har även sagt att ingen skulle rösta på hans republikanska rival Carly Fiorina på grund av hennes utseende. Han har också föreslagit att kvinnor ska straffas för aborter. Den tidigare Miss Universum-vinnaren Alicia Machado anklagar Trump för att ha mobbat henne för att vara fet och kallat henne både "Miss Piggy" och "Miss hushållerska" med anspelning på hennes latinamerikanska bakgrund.

Fox News programledare Megyn Kelly tog upp Trumps kvinnosyn, men blev själv måltavla för hans sexism. Trump refererade till Kelly som "bimbo" och insinuerade att hennes tuffa frågor berodde på att hon hade mens.

Det finns också ett flertal anklagelser om att Trump begått sexuella övergrepp, vilket republikanen förnekar.

Fakta: Marsch för lika rättigheter

Den största kvinnomarschen anordnas i Washington DC, i dag lördagen den 21 januari. Men systermarscher anordnas över hela USA och i resten av världen, bland annat Göteborg och Stockholm.

Arrangörerna i Washington beskriver marschen som "en kvinnoledd rörelse som för samman människor av alla kön, åldrar, raser, kulturer, politiska tillhörigheter och bakgrund i vårt lands huvudstad... för att bekräfta vår gemensamma mänsklighet och uttala vårt budskap om motstånd och självbestämmande".

Marschen tog form när människor började svara på ett Facebook-evenemang som skapades av den pensionerade advokaten Teresa Shook på valnatten i USA. Sedan har evenemanget växt.

ANNONS