Över 80 människor, många av dem barn, dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Arkivbild.
Över 80 människor, många av dem barn, dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Arkivbild.

Frankrike: Syrisk regim bakom kemvapenattack

ANNONS
|

Fransk underrättelsetjänst har kommit fram till att styrkor lojala med Syriens president Bashar al-Assad utförde en attack med nervgasen sarin i norra Syrien i början av april, och att al-Assad eller någon i hans närmaste krets gav order om attacken.

Det hävdas i en sexsidig rapport från underrättelsetjänsten.

"Inga tvivel"

– Det finns inga tvivel om att saringas användes. Det finns heller inga tvivel om den syriska regimens ansvar, med tanke på hur sarinet var producerat, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault på en pressträff efter att han presenterat rapporten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Underrättelsetjänsten säger sig kunna dra slutsatserna efter provtagningar som gjorts på platsen och även efter blodprov från ett av offren, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av. Där står också att jihadistgrupper i området inte har resurserna att genomföra en sådan attack, samt att Islamiska staten inte befann sig i området.

ANNONS

Många barn dödades

Över 80 människor, många av dem barn, dödades i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april i den misstänkta kemvapenattacken.

Tidigare har även analyser gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visat spår av sarin. Bashar al-Assad har förnekat attacken och hävdat att Syrien inte ens har tillgång till kemiska vapen.

Bakgrund: Kemvapen i Syrien

4 april 2017: Över 80 människor dödas av stridsgas i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien.

2 augusti 2016: Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterar 24 fall av kvävning i Saraqib, en rebellkontrollerad stad nära Aleppo. Orsaken misstänks vara klorgas som släppts från en helikopter.

25 augusti 2015: Syriska rebeller och aktivister larmar om en kemvapenattack som ska ha genomförts den 21 augusti i rebellfästet Mari' (Marea) i norra Aleppo. Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) anklagas för att ligga bakom, en slutsats som får stöd i en FN-rapport 2016. Senapsgas ska ha använts vid attacken.

7 augusti 2015: FN:s säkerhetsråd grundar en expertpanel med uppdraget att utreda klorgasattacker i Syrien. Washington DC, London och Paris anklagar den syriska regimen för att ligga bakom sådana angrepp, medan Moskva påstår att bevis saknas. I slutet av augusti anklagar en FN-kommission syriska regimen för att ha använt kemvapen, sannolikt klorgas, vid åtta tillfällen.

10 september 2014: Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att klorgas har använts systematiskt i byar i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar syriska regimen för att ligga bakom attacker i området.

21 augusti 2013: Hundratals människor dödas i kemvapenattacker i östra och sydvästra Damaskus, efter det att regimstyrkor inlett en offensiv i området. Oppositionen anklagar regimen för att ligga bakom, men regeringen i Damaskus förnekar det. Senare i augusti hävdar amerikanska underrättelsetjänsten att Syriens regering "med stor sannolikhet" ligger bakom attackerna, då sammanlagt över 1 400 människor dödas, däribland flera hundra barn. I september slår en FN-rapport fast att det finns tydliga bevis för att saringas användes.

23 juli 2012: Assadregimen erkänner för första gången att den har kemiska vapen och hotar att använda dem i händelse av militär konflikt med länder i väst, men inte mot sin egen befolkning.

ANNONS