Frankrike kräver FN-möte om slavhandel

Frankrike vill att FN:s säkerhetsråd samlas till ett krismöte med anledning av de rapporter om slavhandel som kommer från Libyen. I ett videoklipp som CNN visat säljs bland annat en ung pojke till högstbjudande för gårdsarbete.

ANNONS
|

- Vi gör det här som en permanent medlem i säkerhetsrådet. Vi har möjligheten och vi använder oss av den, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian inför parlamentet.

Om inte rättssystemet i Libyen skyndsamt kan utreda uppgifterna bör man införa internationella sanktioner mot landet, anser Le Drian.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har fördömt vad han kallar "de mest avskyvärda kränkningar mot mänskliga rättigheter".

ANNONS

Maxime Ndong, en av 250 migranter som anlänt till Kamerun på ett plan hyrt av den internationella migrationsorganisationen IOM, vittnar om slavhandeln.

- Det sker handel med svarta människor där. Människor som vill ha slavar... kommer för att köpa dem. Om du gör motstånd, så skjuter de dig, säger han.

Enligt IOM har hundratals unga män från länder söder om Sahara fastnat i slavhandeln i Libyen.

TT-AFP

Fakta: Ett land i kaos

Libyen kastades in i kaos efter revolten 2011, då den mångårige diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades. Landet styrs av två rivaliserande regeringar, varav den som är baserad i Tripoli är internationellt erkänd.

Afrikanska migranter från länder som Guinea, Senegal, Mali, Nigeria och Gambia gör den farliga resan genom Saharaöknen till Libyen med hoppet om att kunna korsa Medelhavet och ta sig till Italien och Europa.

Enligt den internationella migrationsorganisationen IOM har hundratals unga män från länder söder om Sahara fastnat i slavhandeln i Libyen.

ANNONS