Frankrike hårt drabbat av terrordåd

Torsdagens attacker kom knappt två veckor efter mordet på den 47-årige läraren Samuel Paty. Han dödades av 18-årig islamistisk terrorist i en förort till Paris. Detta är tidigare terrorrelaterade dåd i Frankrike de senaste fem åren:

ANNONS
|
Läraren Samuel Paty hade tidigare hållit i en lektion i yttrandefrihet och visat karikatyrbilder från satirmagasinet Charlie Hebdo.
Läraren Samuel Paty hade tidigare hållit i en lektion i yttrandefrihet och visat karikatyrbilder från satirmagasinet Charlie Hebdo. Bild: Michel Euler

26 oktober 2020

47-årige läraren Samuel Paty huggs ned intill sin arbetsplats i lilla Conflans-Sainte-Honorine och får därefter halsen avskuren.

Den misstänkte gärningsmannen, en 18-åring med tjetjensk bakgrund bosatt i Frankrike, skjuts ihjäl av polis under ingripandet.

Fredagen den 25 september skadades flera personer vid ett knivdåd i Paris
Fredagen den 25 september skadades flera personer vid ett knivdåd i Paris Bild: Thibault Camus

25 september 2020

Två personer skadas i ett knivdåd nära den tidigare redaktionen för satirtidskriften Charlie Hebdo, där militanta islamister genomförde en dödlig attack en vecka efter nyår 2015.

I oktober 2019 dödades tre poliser och en civilanställd i en attack på polisens högkvarter i Paris.
I oktober 2019 dödades tre poliser och en civilanställd i en attack på polisens högkvarter i Paris. Bild: Kamil Zihnioglu

2 oktober 2019

En 45-årig it-specialist, med tillstånd att arbeta i polisens högkvarter i Paris, dödar tre poliser och en civilanställd innan han själv skjuts till döds. Han uppges ha konverterat till islam omkring tio år tidigare.

I mars 2018 dödade en man tre personer och tog ett antal personer som gisslan.
I mars 2018 dödade en man tre personer och tog ett antal personer som gisslan. Bild: Emilio Morenatti

23 mars 2018

En beväpnad man dödar tre personer i sydvästra Frankrike efter att ha skjutit mot polis och tagit gisslan i på en stormarknad, skrikande att Gud är större, “Allahu Akbar”. En säkerhetsstyrka stormar byggnaden och dödar mannen.

ANNONS
I juli 2016 halshuggs en präst under en morgonmässa.
I juli 2016 halshuggs en präst under en morgonmässa. Bild: Francois Mori

26 juli 2016

Två män som beskrivs som IS-anhängare angriper och dödar en 84-årig präst under morgonmässan och tar fyra personer som gisslan i en kyrka i Rouen i norra Frankrike. En ur gisslan skadas allvarligt. Polis omringar byggnaden och dödar båda gärningsmännen.

86 personer dödas när en tungt beväpnad man kör in i en folkmassa med en lastbil i centrala Nice
86 personer dödas när en tungt beväpnad man kör in i en folkmassa med en lastbil i centrala Nice Bild: Luca Bruno

14 juli 2016

En beväpnad man kör en tung lastbil rakt in en folkmassa som firar den franska nationaldagen, Bastiljdagen, i centrala Nice. 86 personer dödas och många skadas i en attack som Islamiska staten, IS, tar på sig ansvaret för. Gärningsmannen identifieras som en fransman född i Tunisien.

En polis mördas utanför sitt hem utanför Paris i juni 2014.
En polis mördas utanför sitt hem utanför Paris i juni 2014. Bild: REB101

14 juni 2016

En fransman med marockansk bakgrund hugger ett polisbefäl till döds utanför dennes hem i en förort till Paris och dödar hans partner, som också arbetade för polisen. Angriparen berättade för polisens förhandlare under belägringen att han handlade på uppdrag av IS.

13 november 2015 drabbas Paris av flera attacker där 130 personer misste livet.
13 november 2015 drabbas Paris av flera attacker där 130 personer misste livet. Bild: Markus Schreiber

13 november 2015

Paris skakas av flera, närmast samordnande attacker mot en arena för sport och flera lokaler för underhållning runt om i staden. 130 personer dödas och 368 skadas. IS säger sig vara ansvariga för attackerna. Två av de tio kända terroristerna var belgiska medborgare och tre andra franska.

7 januari 2015 tar sig två beväpnade män in på satirtidningen Charle Hebdo och dödar 12 personer.
7 januari 2015 tar sig två beväpnade män in på satirtidningen Charle Hebdo och dödar 12 personer. Bild: Matt Dunham

7-9 januari 2015

Två militanta islamistiska tar sig in vid ett redaktionsmöte på satirveckotidningen Charlie Hebdo och dödar 12 personer, varav fem av tidskriftens tecknare. Dagen efter skjuts en kvinnlig polis i södra Paris. Skytten tar sedan 16 personer som gisslan i en judisk matbutik. Fyra ur gisslan dödas. Alla terroristerna dödas av polis under de dramatiska dygnen.

ANNONS

Källor: Reuters, SVT och GP

LÄS MER:Flera döda i misstänkt terrorattack i Nice

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS