Vägen mellan kuststäderna Portofino och Santa Margherita Ligure har förstörts av de kraftiga regnen.
Vägen mellan kuststäderna Portofino och Santa Margherita Ligure har förstörts av de kraftiga regnen.

Fortsatta oväder i Italien – minst 20 döda

Minst 20 personer har bekräftats döda i de kraftiga stormar och regn som härjat i Italien den senaste veckan. Ovädret har orsakat skador för miljarder.

ANNONS
|

I fredags omkom en 87-årig kvinna och en 62-årig tysk turist på Sardinien sedan de träffats av blixten. Minst tre personer har dödats av fallande träd och en person föll i en flod och sveptes bort av strömmarna.

I Dolomiterna knäcktes träd som tändstickor av vindarna som rasade i Venetoregionen i torsdags.

- Det ser ut som efter en jordbävning. Tusentals hektar skog fälldes som av en gigantisk motorsåg, säger Venetoregionens guvernör Luca Zala.

ANNONS

På Sicilien har flera vägar svämmats över och skolor och parker fått stänga av säkerhetsskäl. Den pittoreska fiskebyn Portofino utanför Genua går bara att nå sjövägen sedan en väg kollapsat och den alternativa väg som öppnats för att invånarna skulle kunna ta sig in och ut bedömts vara för farlig. Venedig svämmades över i måndags och vinden nådde hastigheter på upp till 50 meter per sekund.

Kostnaden för skadorna går inte att överblicka. Bara i området runt Genua beräknas de uppgå till tiotusentals miljoner euro, uppger guvernören Giovanni Toti, som inte utesluter att de kan bli mångdubbelt högre.

Läget beskrivs som den svåraste meteorologiska situationen på över 50 år och meteorologer varnar för att ovädret kommer att fortsatta rasa under helgen.

Ren slump

Att just Italien nu drabbas så hårt är en ren slump, säger Michael Tjernström, professor vid meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet. Men att ett oväder blir så långvarigt och så kraftigt kan kopplas till klimatförändringar.

I takt med att jorden blir varmare minskar kontrasterna mellan varmt och kallt vilket gör att jetströmmarna blir långsammare. Då kan det uppstå blockeringar som gör att till exempel ett lågtryck fastnar på ett ställe, som just nu i Italien.

- När det blir varmare finns det mer vattenånga i atmosfären och det leder till mer nederbörd. Det är andra sidan av samma mynt som vädret i somras, förklarar Michael Tjernström.

ANNONS

- Vi ser att den här typen av extremnederbörd ökar, det är samma sak i samband med tropiska orkaner, mängden nederbörd ökar. Tidigare var det stormarna som var problemet, men nu är det mängden regn.

TT-AFP

ANNONS