Sydafrikaner röstar i en skola i Soweto, Johannesburg.
Sydafrikaner röstar i en skola i Soweto, Johannesburg.

Fortsatt skör balansgång väntar Ramaphosa

Det djupt splittrade regeringspartiet ANC lyckades behålla egen majoritet. President Cyril Ramaphosas balansgång har varit framgångsrik, men på bekostnad av röster.

ANNONS
|

Enligt det preliminära resultatet av valet i Sydafrika kan ANC fortsätta att regera utan att tvingas söka stöd hos andra partier.

ANC behåller absolut majoritet på nationell nivå och ser även ut att behålla makten i alla provinser utom Västra Kapprovinsen. Men partiet tappar röster jämfört med förra valet.

- Siffrorna visar att Cyril Ramaphosa inte svarat upp mot alla förväntningar under de 15 månader som gått sedan han tog över efter Jacob Zuma, säger Henning Melber, verksam vid Nordiska Afrikainstitutet.

ANNONS

Zumafalang fortsatt stark

En orsak till tappet kan vara den balansgång presidenten måste gå inom ANC, eftersom den korruptionsanklagade Zuma fortfarande är mycket inflytelserik inom partiet.

- Ramaphosa måste vara mycket försiktig, för att inte riskera att ANC splittras. Om han hade varit tuffare i att bekämpa korruption och straffa dem runt Zuma hade han satt sammanhållningen inom ANC på spel. Nu har han, åtminstone på ytan, kunnat behålla den sköra enigheten inom ANC, på bekostnad av en del röster.

Det är svårt att säga om Ramaphosa har gått stärkt eller försvagad ur valet, menar Henning Melber. Ramaphosas anhängare kan peka på att han lyckats behålla majoriteten och anser att han därmed har mandat att driva igenom sin reformagenda.

Djup splittring

Zumaanhängare å sin sida kan hävda att Ramaphosa har försvagats.

- Faktum kvarstår – han fick inte lika stort stöd som Zuma fick för fem år sedan. De kan hävda att det är argument för att peta Ramaphosa utan ceremonier före nästa val, som skedde med Zuma och med Thabo Mbeki före honom.

ANNONS

Oavsett vilken tolkning som blir den dominerande så är ANC fortfarande djupt splittrat. Många Zumaanhängare har höga positioner inom partiet och har nu valts in i parlamentet. Risken för en ledarskapsstrid är fortfarande reell, anser Henning Melber.

- Den har kanske minskat något, men den existerar fortfarande. Absolut.

Vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF) ser ut att sluta på runt nio procent, betydligt mindre än förhandsspekulationerna pekat på. Tendensen var snarare att inte rösta alls, i stället för att proteströsta på EFF.

"Kan inte äta frihet"

Runt sex miljoner unga mellan 18 och 25 år har inte brytt sig om att registrera sig för att rösta. Anledningen är besvikelsen och missnöje med de styrande.

- De har alla skäl att vara besvikna, förklarar Henning Melber och nämner som exempel att arbetslösheten för personer upp till 35 år ligger på 50 procent.

ANC ses fortfarande som partiet som befriat landet från apartheid. Det är inte ett argument som biter på den unga generationen. De växte upp utan apartheid. Deras förväntningar är annorlunda, säger Henning Melber.

ANNONS

- För att uttrycka det i klartext: Du kan inte äta frihet. Verkligheten i kåkstäderna är inte mycket annorlunda än under apartheid.

Den stora utmaningen för Cyril Ramaphosa är att förbättra levnadsvillkoren för vanliga människor, menar Henning Melber. Han tror att valresultatet kan bana väg för utländska investeringar.

- Jag tror att Ramaphosa är högt ansedd i kretsen av potentiella utländska investerare. Jag tror att de ser honom som en garant för stabilitet och skydd av äganderätten.

TT

ANNONS