Forskarens tips: Nys innanför tröjan – inte i armvecket

Den nederländske forskaren Rudolf Verdaasdonk nyste i armvecket och innanför tröjan – och jämförde resultatet. Han menar att armvecket kan orsaka dropparna att flyga upp mot tre meter bort.
– På videon kan man se att det är bättre att nysa innanför tröjan, säger han till GP.

ANNONS
|

Hosta och nys inte rakt ut – använd armvecket! Eller?

Rudolf Verdaasdonk är professor i fysik och medicinsk teknologi vid Twentes universitetet i östra Nederländerna. Han ville undersöka hur långt droppar kan flyga när man nyser eller hostar på olika sätt – en relevant fråga under coronapandemin, vilket även Vetenskapsradion rapporterat om. Viruset sprids i första hand genom droppsmitta, alltså när en infekterad människa nyser, hostar, talar eller andas varpå små droppar sprids till folk runtomkring.

Enligt den nederländske forskaren Rudolf Verdaasdonk är det bättre att nysa innanför tröjan än i armvecket.
Enligt den nederländske forskaren Rudolf Verdaasdonk är det bättre att nysa innanför tröjan än i armvecket. Bild: Maridav/Mostphotos

Därför valde Rudolf Verdaasdonk att filma när han ”nös” och försökte stoppa dropparna på olika sätt. Först stänkte han upp vatten i näsa och mun. Han lägger därför in en brasklapp för att den visuella effekten i videoklippet är mycket överdriven. Sedan filmade han framför en svart bakgrund och en stark lampa för att lysa upp dropparna bakifrån.

ANNONS

LÄS MER:Efter virusskräcken: Nu tar Göteborgs stora godisbutiker revansch

Nyser innanför tröjan

Slutligen testar han att nysa på två olika sätt; på traditionellt vis, i armvecket, och sedan innanför tröjan.

Se videon på testet här ovan.

– I videon kan du se att det är bättre att nysa innanför tröjan där dropparna från munnen och näsan hålls inne. Om du nyser eller hostar i armvecket kommer luften tryckas genom en liten öppning och flyga genom luften samtidigt som det bär med sig droppar i över två, tre meter, berättar han för GP.

Enligt Vetenskapsradion säger Jacob Löndahl, som forskar om hur viruspartiklar sprids i luften vid Lunds universitet, att det är ”en kreativ lösning som kan fungera bra”.

– Armvecket är ju inte någon särskilt fullständig barriär så om man har en lämplig tröja är det nog bättre att göra som forskaren gjorde, säger han till radion.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock inte villig att komma med nya rekommendationer, enligt Vetenskapsradion. Anledningen är att när man väl ska nysa och hosta går det snabbt – och då är metoden med armvecket mer etablerad.

LÄS MER:Hjälper det att hålla andan för att slippa corona?

LÄS MER:Sverige missar vaccinmålet – då ska alla fått första dosen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS