I Göteborg har förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet ökat de senaste veckorna.
I Göteborg har förekomsten av coronavirus i avloppsvattnet ökat de senaste veckorna. Bild: Thomas Johansson

Forskare varnar efter coronavirus i avloppsvatten

Paris stad har vidtagit enorma försiktighetsåtgärder för att undvika coronavirusets spridning via metropolens olika bevattningssystem. Slam som används till gödsling och bevattning från floder har stoppats.
– Man måste noggrant tänka över hur vatten används på offentliga platser, säger forskaren Christophe Gantzer

ANNONS

Mängden coronavirus-partiklar i Göteborgs avloppsvatten har ökat rejält de senaste veckorna.

Paris var dock en av de första städerna i Europa som larmade om höga halter av covid-19 i vatten som brukades för att tvätta boulevarderna och bevattna parkerna. I de fallen hämtades vattnet från närliggande floder. Viruset tros ha kommit dit via avloppsvatten.

Det orsakade stor oro bland invånarna.

– Så länge det är osäkert om covid-19 kan spridas via vatten, stoppade kommunalpolitikerna i mitten av april upptag av vatten i floderna. Detta för att inte drabbas av ett hårt bakslag gällande människors hälsa, förklarar Laurent Moulin expert och talesperson för Paris stads vattenförsörjning.

ANNONS

Nu används enbart dricksvatten i offentliga miljöer.

Den 11 maj ska det nedstängda franska samhället börja återstartas och då ska till exempel även den enorma fontänen mellan Trocadéro platsen och Eiffeltornet fyllas med dricksvatten, eftersom folk badar i den ibland.

Flera internationella vetenskapliga tidskrifter har uppmärksammat Paris stränga åtgärder.

– Det är en komplimang när man inser att vi försöker skydda invånarna till varje pris, säger Moulin till GP.

Inga bevis på att covid-19 verkligen inte smittar via vatten

Hittills finns inga kända fall av smittspridning av coronaviruset via vattnet.

– Men det finns heller inga helt klara bevis på att covid-19 verkligen inte kan smitta via vatten, säger forskaren Christophe Gantzer. Han forskar i ämnet vid Frankrikes största forskningsinstitut CNRS.

Även den franska arméns forskningsinstitut undersöker frågan.

Vetenskapsmannen uppmanar myndigheterna i Göteborg till ökade försiktighetsåtgärder.

– Man måste noggrant tänka över hur vatten används på offentliga platser eller vilket vatten som används till bevattning på åkrarna i kommunen, säger han.

I väntan på forskningsresultat har man på vissa håll i Frankrike stoppat slam från avloppet som används till gödsel på åkrarna. Även fiskodlingar i närheten av avloppsutsläpp har tillfälligt stoppats eller förflyttats.

– I folks närhet måste man sluta spruta vatten som har spår av coronaviruset. Aerosoler måste undvikas, det vill säga pyttesmå fuktpartiklar som kan spridas i luften och sedan andas in av människan, säger Christophe Gantzer.

ANNONS

Forskaren hoppas vara färdig med sina resultat om cirka en månad.

LÄS MER:Göteborgarnas avloppsvatten avslöjar kraftig ökning av coronavirus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS