Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild.
Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild. Bild: Ivan Sekretarev/AP/TT

Folkomröstning utlyst i Sydossetien

ANNONS

En folkomröstning för att bli en del av Ryssland ska hållas i utbrytarområdet Sydossetien i Georgien. En "historisk strävan" för folket, enligt separatistledaren Anatolij Bibilov.

"Anatolij Bibilov har undertecknat ett dekret för att hålla en folkomröstning i republiken Sydossetien", står det i ett uttalande från Bibilovs kontor.

Folkomröstningen ska hållas den 17 juli.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet – något som bara har erkänts av Ryssland och ett fåtal allierade. Ryssland har sedan dess haft militärbaser i områdena och stärkt sitt inflytande.

Georgien har tidigare fördömt en eventuell folkomröstning i Sydossetien som oacceptabel.

ANNONS

Beskedet från Sydossetien kommer samtidigt som kriget rasar i separatistområdena Donetsk och Lugansk i östra Ukraina. Inför invasionen i februari erkände Ryssland de två ukrainska regionerna som självständiga folkrepubliker.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS