António Guterres vill se fler insatser för att motverka våld i hemmet. Arkivbild.
António Guterres vill se fler insatser för att motverka våld i hemmet. Arkivbild. Bild: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

FN uppmanar länder att skydda kvinnor

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar regeringar i världens länder att inkludera skydd för kvinnor i sina insatser mot coronapandemin.

ANNONS

Under utbrottet har rapporter om våld i hemmet ökat globalt.

– För många kvinnor och flickor är hotet störst där de ska vara som säkrast: I sina egna hem, säger Guterres och fortsätter:

– De senaste veckorna, när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken har vuxit, har vi sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmet.

Han beskriver våldet som "fasansfullt".

I Indien dubblerades antalet anmälningar om våld i nära relationer under den första veckan med utegångsförbud, enligt landets nationella kvinnokommission.

I Frankrike ökade antalet med en tredjedel efter att landet stängt ned och i Australien ökade internetsökningar för att stötta kvinnor i våldsamma relationer med 75 procent.

ANNONS

Guterres vill också att länder skapar säkra sätt för kvinnor att söka hjälp utan att bli upptäckta av förövare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS