FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att flera miljoner människor i Tigray är i riskzonen att drabbas av svält. Arkivbild.
FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att flera miljoner människor i Tigray är i riskzonen att drabbas av svält. Arkivbild. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

FN: Hundratusentals svälter i Tigray

ANNONS

Över 350 000 människor i Tigrayregionen i Etiopien svälter, enligt en analys från FN. Ytterligare flera miljoner människor riskerar att drabbas av svält.

– Antalet människor som lever under svältförhållanden (...) är högre än någon annanstans i världen, sedan en kvarts miljon somalier miste livet 2011, säger FN: s biståndschef Mark Lowcock.

Över 90 procent av Tigrays 5,5 miljoner invånare är i behov av matbistånd, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP.

I november i fjol bröt strider ut mellan regeringsstyrkor och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Även grannlandet Eritrea gick in i konflikten för att stödja den etiopiska regeringen. Våldet har dödat tusentals civila och tvingat mer än två miljoner människor från sina hem.

ANNONS

"Denna allvarliga kris är en följd av konflikten, med befolkningsförflyttningar, rörelsebegränsningar, begränsad humanitär tillgång, förlust av skörd och försörjningstillgångar samt dysfunktionella eller obefintliga marknader", heter det i FN:s rapport.

Den etiopiska regeringen ifrågasätter de slutsatserna och säger att livsmedelsbristen inte är så allvarlig och att bistånd levereras.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS