Irans president Hassan Rohani.
Irans president Hassan Rohani. Bild: Irans presidentstab/AP/TT

Flera gripna efter nedskjutningen i Iran

Irans regering ska ta sitt ansvar för att 176 människor omkom när ett ukrainskt plan sköts ned utanför Teheran i förra veckan, säger landets president Hassan Rohani. Han upprepar sitt löfte om att de som är skyldiga till händelsen ska straffas. Flera personer har gripits för sin inblandning.

ANNONS

Det var ett oförlåtligt fel som låg bakom nedskjutningen av planet enligt Rohani, som i ett tv-sänt tal lovar att händelsen ska utredas noggrant. Han säger att det inte är en enskild person, utan flera, som kommer att utredas för händelsen.

– Att den iranska militären erkänt sitt misstag är ett bra första steg. Vi bör försäkra människor om att det inte kommer att hända igen, säger presidenten enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera personer har gripits efter "omfattande utredningar", uppger Gholamhossein Esmaili, talesperson vid Irans justitiedepartement, utan att ge närmare detaljer.

– Rättsväsendet måste bilda en specialdomstol med högt uppsatta domare och tiotals experter. Hela världen kommer att titta på, säger Rohani.

ANNONS

Omvärldens press på Iran har varit stark efter händelsen, och krav på en omfattande och transparent utredning har upprepats från många håll.

Hanterar spänningar

Några timmar före Rohanis tal hade Kanadas premiärminister Justin Trudeau sagt att flygkraschen, där 57 kanadensare omkom, delvis berodde på USA, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Om det inte fanns några spänningar, om de inte nyligen hade trappats upp i regionen, så skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu.

Trudeaus uttalanden gjordes i en intervju med det kanadensiska tv-bolaget Global television.

Alla de 176 personer som befann sig på planet från ukrainska UIA omkom då planet sköts ned efter att ha lyft från Teheran i onsdags morse. 57 av dem var kanadensiska medborgare.

"Tragiskt misstag"

Kritik mot det sätt som Irans styre har hanterat flygkraschen har bland annat framförts under demonstrationer i Teheran, som bitvis har beskrivits som kaotiska. Gholamhossein Esmaili uppger att rättsväsendet har tolerans när det gäller fredliga protester, men att runt 30 personer har gripits under demonstrationerna.

Iran har tidigare förklarat nedskjutningen som ett tragiskt misstag, som kom några timmar efter det att landet hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater. Eldgivningen utgjorde en del av svaret på att USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

ANNONS

Trudeau säger att han gärna hade velat ha en varning i förväg från USA om drönarattacken mot Soleimani.

Kanada har, precis som de andra länderna vars medborgare omkommit i händelsen, varit tydliga med att de förväntar sig fullt samarbete från Irans sida när det gäller utredningen av kraschen, där 17 personer hemmahörande i Sverige omkom.

Representanter från de drabbade länderna har inlett ett samarbete för att hantera nedskjutningen av passagerarplanet.

"Sveriges särskilda konsulära team har i dag haft första arbetsdagen i Teheran efter nedskjutningen. Gruppen har bland annat haft möte med den internationella stödgruppen, och ett intensivt arbete pågår i samarbete med iranska myndigheter och andra inblandande länder. Det är ett svårt och komplicerat uppdrag", skriver utrikesminister Ann Linde (S) till TT via sin pressekreterare.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Bild: Justin Tang/AP/TT

Den islamiska republiken Iran är i praktiken en religiös diktatur – trots att där finns ett folkvalt parlament och en folkvald president. Landets regeringschef är president Hassan Rohani medan ayatolla Ali Khamenei är statschef och högste ledare.

Landet har drygt 81 miljoner invånare, de allra flesta är shiamuslimer.

Irans västvänliga regim föll 1979 för en USA-fientlig revolution och en islamisk republik, och en "gudsstat" utropades. 1980–1988 befann sig Iran i krig med grannlandet Irak och spänningarna har tidvis varit stora mellan Iran och USA.

Landets viktigaste exportvara är olja, som tillsammans med gruvnäringen och tillverkningsindustrin står för över 40 procent av BNP.

Källa: Landguiden/UI, med flera.

ANNONS