Flera gripna efter cyberattacker – tvingade Coop att hålla stängt

Flera personer har gripits i en internationell insats, efter cyberattacker som bland annat krypterade Coops kassasystem i somras.

ANNONS
|

I torsdags, 4 november, greps två personer i Rumänien under en Europolinsats. Personerna ska ha kopplingar till det ryska nätverket Revil, som även är känt under namnet Sodinobiki, skriver svenska polisen i ett pressmeddelande. Tidigare under 2021 ska ytterligare tre personer med kopplingar till nätverket ha gripits.

LÄS MER:It-attack mot Coop – butiker uppmanas hålla stängt

Nätverket misstänks ha legat bakom tusentals cyberattacker, med hjälp av utpressningsprogram. I somras slogs exempelvis kassasystemen för flera svenska företag ut. Bland annat behövde många svenska Coopbutiker hålla stängt, då de inte kunde ta betalt.

– Det här visar hur vår närvaro i Europol ger resultat. Vi har aktivt bidragit i den här operationen via utrednings- och underrättelsearbete, säger Björn Eriksson, gruppchef för komplexa cyberbrott på Noa, i pressmeddelandet.

ANNONS

De svenska förundersökningarna efter sommarens attacker lades ner. Polisen har dock fortsatt att bidra till Europolinsatsen, tillsammans med 16 andra länders rättsvårdande myndigheter, enligt Björn Eriksson.

– Varje polisanmälan som gjorts har bidragit till polismyndighetens arbete mot Revil och annan grov organiserad brottslighet i cybermiljöer. Därför är det viktigt att företag fortsätter polisanmäla så fort de utsätts. De ansvariga kommer att ställas inför rätta, men inte alltid i Sverige, säger Björn Eriksson.

LÄS MER:Coophacket: Svensk polis har kört fast

LÄS MER:Brister i nätberedskap hos svenska företag

LÄS MER:Pressas på pengar av hackare – få vågar anmäla

LÄS MER:Coop har en hackerlösning – rundar kassasystemet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS