Flera dödsskjutningar vid valet i Venezuela

Två politiker, varav en ungdomsledare, har skjutits till döds i samband med söndagens val i Venezuela. Presidenten har utlyst valet för att skapa sig mer makt. Protester runt om i landet bemöts med polisens tårgas och gummikulor. I huvudstaden har flera poliser skadats vid en explosion under en valprotest.

ANNONS
|

Hela helgen har det skett konfrontationer mellan polis och demonstranter i Venezuela och under söndagen eskalerade våldet ytterligare. Runt om i landet avfyrar polisen tårgas och gummikulor mot demonstrantersom protesterar mot presidentNicolás Maduros val där en konstituerandeförsamling utses. Denkommer fåmandat att skriva om grundlagen.

Två politiker har mist livet under valhelgen. Först sköts en advokat som kandiderade till den konstituerande församlingen ihjäl under lördagen, enligtåklagare, rapporterar tidningen El Observador.

– En grupp människor stormade mannens hem i Ciudad Bolivar och avlossade flera skott, saåklagaren, enligt El Observador.

Under själva valsöndagen dödades sedan ytterligare en politiker. Denna gång meddelade åklagare att det var oppositionens ungdomsledare sommistlivet i staden Cumana i nordöstra Venezuela, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Rapporterna från valdagen gör gällande att det i det närmaste pågår en häxjakt på demonstranter som protesterar mot valet. Soldater uppges ha invaderat bostadshus i jakt på regimmotståndare.

Det rapporteras omglesa köer som ringlar in till vallokalerna i landet.

Ingen ur oppositionen i valet

Totalt ska den konstituerandeförsamlingen bestå av 545 medlemmar.Omröstningen pågår över hela landet och över 6 000 personer kandiderar, men ingen ur oppositionen får ställa upp i valet. Därmed kommer den bestå av partimedlemmar, fackföreningsledareoch anhöriga till regimen.

Församlingen kommer att ta över parlamentets lagstiftande makt. Tillsammans med Maduro kommer den attstyra landet. Regeringen beskriver valetsom en chans till dialog med medborgarna, menoppositionen har kallat det för ett steg mot diktatur.

Oppositionen uppmanar till bojkott av valet och turbulensen har varit omfattande i landet, särskilt de senaste fyra månaderna. Över 100 personer har mist livet, bara under denna tidsperiod.

– För den kandidat som nu mist livetoch för så många andra är det nu nödvändigt att vi fortsätter kämpa föratt avsluta den politiska skandal som man försöker genomföra, skrevFrancisco Rangel, guvernör i delstaten Bolivar staten, på Twitter.

Oppositionen fördömer Maduros planer och menar att det rör sig om bedrägeri gentemot befolkningen i Venezuela.Man har kallat till en demonstration under söndageni landets huvudstad, Caracas. Man har dessutom upprättat vägspärrar runt om i resten av landet.

ANNONS

Fakta: Krisen i Venezuela

  1. Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester i Venezuela har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens ekonomiska politik som anledning till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.
  2. President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.
  3. Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom att skapa en slags ny konstituerande församling – ett nytt superorgan som ska bestå av 545 ledamöter och ha befogenhet att skriva om konstitutionen.
ANNONS