ABS-CBS propagerade utanför parlamentet för att få fortsatt sändningsrätt.
ABS-CBS propagerade utanför parlamentet för att få fortsatt sändningsrätt. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Filippinsk tv-kanal tystas

Det ledande filippinska radio- och tv-bolaget ABS-CBN får inte sin 25-årslicens förlängd, sedan parlamentet i Manila sagt sitt, rapporterar Reuters. Kritikerna ser beslutet som en politisk vendetta från krafter lierade med landets president Rodrigo Duterte.

ANNONS

Duterte har hotat dra in licensen ända sedan han tillträdde 2016, bland annat på grund av missnöje med att kanalen vägrat sända hans betalda annonser under valkampanjen, något kanalen senare bett om ursäkt för. Kanalen har 21 radiokanaler och 38 tv-kanaler och säger sig nå 70 procent av Filippinernas 107 miljoner invånare.

Phil Robertson på medborgarrättsrörelsen Human Rights Watch (HRW) anser att licensindragningen är "ett sorgligt angrepp på pressfriheten" som man inte upplevt sedan diktatorn Ferdinand Marcos dagar.

Filippinerna hade tidigare rykte om sig att vara en relativt fri demokrati, men jurister och medborgaraktivister anser att utrymmet för oberoende medier har krympt under Dutertes tid vid makten. Ett exempel är att den välkände journalisten och publicisten Maria Ressa nyligen dömdes till fängelse för "nätförtal" mot en mäktig affärsman.

ANNONS

Många bedömare kopplar dock samman fallet med kritisk rapportering om Dutertes dödliga "krig mot droger", och Committee to Protect Journalists (CPJ) har kallat domen för ett skandalöst brott mot pressfriheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS