Polsk polis samlas på platsen där en robot slog ner på tisdagseftermiddagen. Det är oklart vem som avfyrat roboten som dödade två personer.
Polsk polis samlas på platsen där en robot slog ner på tisdagseftermiddagen. Det är oklart vem som avfyrat roboten som dödade två personer. Bild: STR

Fem punkter: Explosionen i Polen

På tisdagseftermiddagen skakades den polska staden Przewodów, nära den ukrainska gränsen, av en explosion. Allt tyder på att det var en robot från någon av sidorna i Ukrainakriget, men vem?
GP:s Andreas Granath förklarar vad som står på spel.

ANNONS
|

Vad har hänt?

Ungefär klockan 15.40 skedde en explosion i gränsbyn Przewodów. Två personer ska ha mist livet. Ganska snart kom uppgifter från polska myndigheter att den orsakats av en rysktillverkade robot. Därefter kom nya uppgifter om att det ska ha varit en ukrainsk luftvärnsrobot som skickats upp för att skjuta ner någon av alla de robotar som Ryssland avfyrade mot Ukraina under tisdagen. I nuläget vet vi inte säkert vem som avfyrat roboten.

Varför är detta viktigt?

Skulle det vara Ryssland som avfyrat roboten ökar risken för att Nato dras in i konflikten på ett mer aktivt sätt. Tidigare har Nato, och framför allt USA, gått balansgång mellan att ge stöd till Ukraina och att undvika en utvidgning av kriget. Det finns också en osäkerhet i hur andra länder, som Kina, skulle agera om Nato drogs in i Ukrainakriget. Världen skulle bli en än farligare plats.

ANNONS

Hur har andra länder reagerat?

Ryssland har kategoriskt avvisat anklagelser om att det skulle vara en rysk robot som slagit ner. Man kallade det för en ”provokation”. USA:s president Joe Biden sa i natt att det finns tidiga uppgifter om att det förmodligen var en ukrainsk robot, och nyhetsbyrån AP hänvisar till högt uppsatta amerikanska källor som är inne på samma spår. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger på Twitter att roboten inte avfyrats från Ukraina.

Vad är artikel 4 och 5 i Natofördraget?

Artikel 4 innebär att ett enskilt medlemsland kan begära samråd om det upplever ett hot från en yttre fiende, alltså att medlemsstaterna samlas och diskuterar en aktuell fråga. Detta har bara skett sju gånger sedan Nato grundades 1949.

Artikel 5 slår fast de ömsesidiga säkerhetsgarantierna och säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla Natoländer. Detta har bara hänt en gång – efter terrorattackerna mot USA 11 september 2001.

Vad händer nu?

På onsdagsmorgonen ska Natoländerna träffas i Bryssel och diskutera det som hänt. Polen har sagt att man övervägt om och hur det kan bli aktuellt att åberopa artikel 5 i Natofördraget. Visar det sig att det är Ryssland som avfyrat roboten ligger väldigt mycket i vågskålen, men det är oklart vilken sorts svar Nato i så fall kan komma med. Mycket beror på om det bedöms vara avsiktligt eller en olyckshändelse. Det finns fortfarande en vilja att undvika ett storkrig med Ryssland.

ANNONS

Är det en ukrainsk robot så finns förmodligen en större förståelse med tanke på de omfattande attacker landet utsattes för på tisdagen, men på sikt skulle händelser som denna kunna påverka den allmänna viljan att fortsätta ge stöd till Ukraina.

LÄS MER:Turkiet välkomnar nya svenska hållningen till YPG och PYD

LÄS MER:Billström (M): Sverige ska uppfylla Nato-avtal med Turkiet

LÄS MER:Kakabavehs kritik efter Billströms (M) lördagsintervju

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS