Den danska kvinnan döms mot sitt nekande till fem års fängelse för att ha anslutit sig till IS. Genrebild.
Den danska kvinnan döms mot sitt nekande till fem års fängelse för att ha anslutit sig till IS. Genrebild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fem års fängelse för dansk IS-resenär

ANNONS

En 23-årig dansk kvinna döms till fem års fängelse för att ha rest till Syrien och anslutit sig till terrorgruppen IS.

Enligt domen från rätten i Glostrup var kvinnan 18 år när hon 2016 reste till Turkiet och därifrån vidare till syriska Raqqa, där hon stannade i närmare tre år. Enligt åklagaren Bo Bjerregaard är det rekord bland danska IS-resenärer.

– Ju längre man har uppehållit sig hos Islamiska staten, desto mer har man bidragit till att främja Islamiska statens verksamhet, sade Bjerregaard under förhandlingen.

Åklagaren yrkade på sju års fängelse.

– Straffet bör bli mycket långt för att signalera att vi, "de otrogna", för att använda den åtalades egna ord, inte kommer att finna oss i den här formen av kriminalitet.

ANNONS

Kvinnan greps 2019 när hon återvände till Turkiet och utlämnades till Danmark förra sommaren. Hon nekar till brott och hävdar att hon befunnit sig i Egypten. Det motsägs enligt rätten av bilderna från Raqqa som hittats i hennes telefon samt av kontakter med andra terrordömda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS