Stora barriärrevet i Australien exploderar i färg när det skickar ut spermier och ägg i havet utanför staden Cairns på landets östkust.
Stora barriärrevet i Australien exploderar i färg när det skickar ut spermier och ägg i havet utanför staden Cairns på landets östkust. Bild: Gabriel Guzman/AP/TT

Färgexplosion när barriärrevet förökar sig

ANNONS

Stora barriärrevet i Australien leker i en explosion av färg. Under tisdagskvällen kunde forskare konstatera att korallerna skickar ut spermier och ägg i Stilla havet för att föröka sig. Leken pågår i två till tre dagar.

Revet består av ett nätverk av 2 500 rev på 348 000 kvadratkilometer. Två tredjedelar av korallerna har skadats av korallblekning som orsakats av ovanligt varma havstemperaturer under 2016, 2017 och 2020.

– Det är glädjande att se revet ge liv, säger Gareth Phillips, marinforskare vid Reef Teach, ett företag som arbetar med turism och utbildning.

Han säger att leken är ett bevis för att revets ekologiska funktioner är intakta efter en återhämtningsfas på drygt ett och ett halvt år.

ANNONS

– Revet har gått igenom sina egna problem precis som vi alla har, men det kan fortfarande svara – och det ger oss hopp. Jag tror att vi alla måste fokusera på framgångarna när vi kommer ur pandemin, säger Phillips.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS