Påve Franciskus. Arkivbild.
Påve Franciskus. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fängelse för Vatikanens förre bankchef

ANNONS

Den tidigare chefen för Vatikanens mäktiga bank, Angelo Caloia, har dömts till fängelse i åtta år och elva månader. Domen gäller pengatvätt och förskingring.

Det är första gången som Vatikanens domstol dömer ut ett fängelsestraff som rör ekonomisk brottslighet.

Påve Franciskus har tidigare lovat att bekämpa mygel och korruption inom Vatikanen, ett arbete som inleddes av hans företrädare Benedictus.

Den 81-årige italienaren Caloia anklagades för att ha sålt ett 20-tal fastigheter i Rom och Milano till underpris, för att sedan få kontroll över dem genom ett komplicerat nätverk av skalbolag.

– Caliola dolde samtliga affärer för bankens styrelse på ett försåtligt och tvångsmässigt sätt, sade åklagare Alessandro Diddi i slutpläderingen.

ANNONS

Även 97-årige Gabriele Liuzzo, Caloias advokat, och hans son dömdes till fängelse för brotten. En fjärde misstänkt avled innan hans fall kunde prövas i Vatikanens domstol.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS