Den 6 december ska delstaterna vara klara och ha utsett de elektorer som avgör i elektorskollegiet. Senast den 14 december ska vinnaren vara klar och den 20 januari svärs den nye presidenten in. Men oron för Trums ifrågasättande av valsystemet oroar experterna.
Den 6 december ska delstaterna vara klara och ha utsett de elektorer som avgör i elektorskollegiet. Senast den 14 december ska vinnaren vara klar och den 20 januari svärs den nye presidenten in. Men oron för Trums ifrågasättande av valsystemet oroar experterna. Bild: AP Photo/Ted S. Warren/TT

Expertpanel varnar för att USA:s demokrati står på spel

Det är redan ett smutsigt val. Men det kan bli ännu värre
– Vi kan bara hoppas att Donald Trump lämnar Vita huset om han förlorar, säger statsvetaren Norman Ornstein. Vi får se vad som händer.

ANNONS
|

Tankesmedjan American Enterprise Institute, AEI, i Washington, har under många år samlat sin expertpanel inför presidentvalet för att analysera kampanjen från olika synvinklar. Häromdagen skedde det digitalt, coronaspridningen förhindrade att det vanligtvis välbesökta seminariet skedde fysiskt.

Och det är många allvarliga varningssignaler som levereras av de fyra experterna – Norman Ornstein, Henry Olsen, Michael Barone och John Fortier. De brukar dissekera siffror, göra historiska jämförelser och djupdyka i detaljer i avgörande valdistrikt i delstaterna.

USA:s demokrati står på spel

Denna gång är huvudbudskapet att hela den amerikanska demokratin står på spel. Donald Trumps sätt att ifrågasätta valsystemet och misstänkliggöra brevröstning innebär att risken är överhängande att ett jämnt val kan ifrågasättas och leda till politisk turbulens.

ANNONS

Valet 2000 avgjordes inte förrän sex veckor efter valdagen efter ett kaotiskt rösträknande i den avgörande delstaten Florida. Då accepterade Al Gore förlusten sedan Högsta Domstolen avgjort till George W Bush fördel, trots att det fanns stora oklarheter om röstningsförfarandet.

Redan inför förra valet 2016 sade Donald Trump att han inte skulle erkänna en valförlust. Nu säger han samma sak och hotet tas på allvar. 23 procent av väljarna röstade senast med brev och 18 procent deltog i den förtida röstningen. Den 3 november beräknas uppemot hälften av väljarna att brevrösta istället för att gå till vallokalerna, på grund av coroanspridningen. Den förtida röstningen väntas också bli högre.

Det är en dramatisk ökning från 1980 då bara 5 procent utnyttjade den möjligheten, påpekar John Fortier som också påminner om att väljarna i delstaterna Kalifornien, Washington och Oregon i huvudsak brevröstat i flera val tidigare.

En kandidat, som utropat sig som vinnare på valnatten, ska inte kunna hävda att han fråntagits segern genom påstådda manipulationer några dagar senare.

Att räkna brevröster kommer att ta längre tid, vilket innebär att valresultat kan vara oklart på valnatten. Michael Barone säger att det mycket väl kan bli så att den kandidat som ser ut att vinna på valnatten förlorar när alla brevrösterna är räknade efter några dagar. Att snabba på räkningen är därför viktigt. En kandidat, som utropat sig som vinnare på valnatten, ska inte kunna hävda att han fråntagits segern genom påstådda manipulationer några dagar senare.

ANNONS

Alla de fyra experterna är eniga om att det är Donald Trump som avser att inte bara ifrågasätta ett för honom negativt resultat, han erkänner inte heller det amerikanska valsystemet och tvekar inte att skaka det demokratiska systemet i grundvalarna.

Henry Olsen talar om vikten av en ”lojal opposition”, det vill säga att det parti vars kandidat förlorat inte ifrågasätter valsystemets legitimitet.

– Det här kan bli riktigt smutsigt, konstaterar John Fortier som inte utesluter att Donald Trump ställer upp igen 2024 om han skulle tvingas att medge att han förlorat. Under tiden kan Trump starta den tv-kanal, som han diskuterat, till höger om Fox news och där konspirationsteorier som finns inom till exempel rörelsen Qanon får stort utrymme.

Deadline är 14 december

Michael Barone pekar på de datum som finns för avslutande av rösträkningen. Den 6 december ska delstaterna vara klara och ha utsett de elektorer som avgör i elektorskollegiet. Senast den 14 december ska vinnaren vara klar och den 20 januari svärs den nye presidenten in vid en ceremoni i Washington. Då ska den tidigare presidenten – om han avgår efter två perioder eller förlorat sitt återval – ha lämnat Vita huset för sin efterträdare.

Donald Trump har antytt att han kommer att vara kvar i Vita huset, oberoende av valresultatet.

ANNONS

– Jag utgår från att Secret Service vet att lojaliteten är med den nye presidenten och ser till att Donald Trump eskorteras ut om han förlorar, säger Norman Ornstein.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS