Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia i samtal med sin svenske kollega Olof Skoog i säkerhetsrådet.
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia i samtal med sin svenske kollega Olof Skoog i säkerhetsrådet.

Experter: Svårt att pressa Ryssland om Syrien

Rysk diplomatisk fingerfärdighet – eller ett cyniskt spel som drabbar civila i östra Ghouta. Moskvas egen tolkning av FN-resolutionen om vapenvila i Syrien följer ett välkänt mönster som gynnar den egna positionen, enligt experter.

ANNONS
|

Ryssland har gjort sig känt för att lägga in sitt FN-veto kring det mesta som gäller kriget i Syrien, där man står på Bashar al-Assads sida. Men i lördags kunde ett enigt säkerhetsråd till slut rösta för en resolution om en 30 dagar lång vapenvila.

Att Ryssland inte stoppade resolutionen ska ses som en del av ett fingerfärdigt diplomatiskt spel – som dock kan upplevas som cyniskt – enligt forskaren Gudrun Persson som beskriver en utrikespolitik som är mycket flexibel för att gagna de egna intressena.

- Att vetot inte användes ses inte som ett nederlag. Rysslands engagemang i Syrien handlar om att stötta al-Assad, testa militärt materiel och få stridserfarenhet. Det har man i princip lyckats med sett från rysk horisont, säger Persson, verksam vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

ANNONS

- Det öppnar för ett diplomatiskt spår vid sidan av den militära insatsen.

Urvattnat avtal

Men resolutionen har urvattnats sedan Ryssland lanserat sin egen tolkning. Fem timmar om dagen ska en "humanitär paus" råda i östra Ghouta – men trots detta har striderna fortsatt. Det är rebellernas fel, enligt Kreml.

- Ryssland ser en chans att utnyttja situationen. De har ett väldigt tydligt mål, att hålla al-Assad kvar vid makten, och kommer att agera därefter, oavsett resolutioner, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

- De befinner sig i en position som gör att de anser sig ha handlingsfrihet att kunna omförhandla det som västmakterna trodde låg på bordet.

ANNONS

Att Moskva tolkar överenskommelser för egen vinning är inget nytt. När det gäller Minskavtalet hävdas att det är Ukraina som inte fullföljer sina åtaganden – inte Ryssland.

- Resolutioner kan alltid diskuteras, omförhandlas och tolkas. Det handlar om att etablera fakta på marken och skapa ett fait accompli i förhandlingarna med säkerhetsrådet. Enligt officiellt ryskt synsätt har landet inte brutit mot någon överrenskommelse, säger Kragh.

"Äger herraväldet"

När FN:s säkerhetsråd på onsdagen samlas för att diskutera Syrien kommer det att vara svårt att påverka den ryska hållningen, vare sig med ord, hot – eller humanitära argument, tror Kragh.

- Ryssland äger herraväldet över stora delar av det syriska territoriet. Det enda som skulle kunna ändra deras kalkyl eller beteende vore om västmakterna skulle intervenera militärt också.

Persson har svårt att se något som skulle kunna få Moskva på andra tankar. Ur rysk synvinkel är det viktigt att stödja al-Assad och fortsätta försöken att krossa oppositionen mot regimen.

ANNONS

- Ryssland har etablerat sig som en stor och inflytelserik spelare i hela regionen och det är inget som man kommer att släppa, säger hon.

TT

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

ANNONS