Expert: "Påminnelse om att Macron är dödlig"

Utfallet för La république en marche (LREM) ser ut att bli lägre än väntat. Samtidigt är det låga valdeltagandet ett orosmoln.

ANNONS
|

President Emmanuel Macron tycks vinna minst 60 procent av platserna i det franska parlamentet.

- Presidenten får den majoritet han behöver. Men samtidigt lämnar det plats för en opposition, även om oppositionen i nationalförsamlingen är bakbunden. Den kan inte förändra några frågor som läggs fram som propositioner, säger Ingmarie Froman till TT.

Största oppositionsparti blir Republikanerna som ser ut att få 125 mandat, från 194 i valet 2012.

ANNONS

- Den traditionella högern har ju tappat massor med mandat, men det är inget katastrofläge, säger Froman.

Samtidigt konstaterar hon det uppseendeväckande i att LREM, som bildades för drygt ett år sedan, får 311 av 577 mandat.

- Det är verkligen sensationellt.

"Kan komma surt"

Macron väntas trots sin majoritet driva igenom den viktigaste arbetsmarknadsreformen som ett dekret med hänvisning till tidsvinsten.

- Det kan komma surt senare. En så pass viktig fråga, som förändring av arbetsrätten, och ganska radikala förändringar som han vill göra av arbetsmarknaden, att det inte diskuteras är ett underkännande av nationalförsamlingen.

Hans största utmaning nu blir hur han hanterar de starka fackförbunden, enligt Froman.

ANNONS

- Det är kontakter som han måste sköta väldigt försiktigt. Jag tror att det kommer bli protester ändå, men det är klart att om han är skicklig och inte bara kör över fackförbunden, så kan protesterna blåsa över.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet är dels förvånad över Macrons stora vinst, men samtidigt förvånad över att den inte blev större.

Hon säger att Macron måste förändra den snåriga byråkratin i arbetsrätten för att ge ekonomin en skjuts.

- Den franska ekonomin lider av den här typen av regleringar.

"Ett svaghetstecken"

Hon är framförallt bekymrad över det låga valdeltagandet, som ser ut att landa på 43 procent, och tror det beror på att parlaments- och presidentvalet ligger synkroniserat.

- Jag tror det franska folket ser det som att man inte har några goda politiska alternativ, där man har en konstitutionell ordning som gör att folk inte tycker det är värt att rösta. Man måste nog ändå säga, även om Macron är en mittenpolitiker som många gillar att älska, att det är ett svaghetstecken att en rörelse som hans kan sopa matta med de etablerade partierna. Det är något i partisystemet som inte är riktigt bra.

ANNONS

Socialistpartiet gjorde ett katastrofval och ser ut att behöva reformeras från grunden, konstaterar Demker.

- Man måste gå till botten med den stora förlust som partiet har gjort. Det har varit fem år som inte har varit bra med Hollande. Det är någonting som kommer att hända vid sidan om Macrons styre.

TT

ANNONS