Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök hos Rysslands president Vladimir Putin i Moskva i torsdags.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök hos Rysslands president Vladimir Putin i Moskva i torsdags.

Expert: Netanyahu öppnar upp för annektering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu öppnar för att annektera delar av den ockuperade Västbanken, enligt statsvetaren och Israelkännaren Anders Persson. Uttalandet speglar ett olagligt beteende, säger folkrättsexperten Ove Bring.

ANNONS
|

Några dagar innan Israel håller nationella val har landets premiärminister Benjamin Netanyahu sagt i israelisk tv att han inte är beredd att flytta några bosättare på den ockuperade Västbanken. Dessutom är han redo att utöka Israels suveränitet över områden på den ockuperade Västbanken om han vinner valet på tisdag, i likhet med vad Israel tidigare gjort med östra Jerusalem och Golanhöjderna.

- Det är inte bara det att han inte är beredd att flytta på några bosättare utan han öppnar även för att annektera delar av Västbanken, säger Israelkännaren Anders Persson vid Lunds universitet till TT.

ANNONS

Netanyahus uttalande kom i samband med att han i intervjun fick frågan om ett kommande amerikanskt förslag på en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna.

Kan bli viktig fråga

Anders Persson menar att uttalandet kan vara en del av kampanjen inför parlamentsvalet på tisdag.

- Här kan man se att det skett en ideologisk skiftning, där han inför förra valet talade för-emot en palestinsk stat till att nu tala för-emot annektering och inte alls utrymma några bosättningar, säger Persson.

Enligt Anders Persson kan Netanyahu sannolikt bygga en koalition med över 50 procents väljarstöd efter valet. Lyckas Netanyahu bilda en högerregering kommer önskan om att utöka bosättningarna bli den viktigaste frågan för den nya regeringen. Israel-Palestinakonflikten kommer då att gå in i en ny era, enligt Anders Persson.

- Då kommer han förmodligen, med stor sannolikhet att realisera det på olika sätt, säger han och betonar samtidigt att det ännu inte är givet att det kommer bli verklighet.

ANNONS

"Strider mot folkrätten"

Enligt Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, är Netanyahus uttalande en del av hans valkampanj.

- Hans resonemang speglar ett olagligt beteende, och skulle det gå så långt att det blir en annektering så är det definitivt en olaglig åtgärd som strider mot folkrätten. Ockupationen av Västbanken fortsätter decennium efter decennium, det gör att den i dagsläget är en olaglig ockupation. Därför kan han inte säga att Israel ska ha suveränitet över de israeliska bosättningarna eller att dessa ska utökas, säger Ove Bring.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig beskrivning av Netanyahus chanser i valet.

TT

Bakgrund: Israel och de ockuperade territorierna

Efter att staten Israel utropades den 14 maj 1948 angrep Egypten, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen den nybildade nationen. Striderna ledde till att Israel utvidgade sitt territorium till att bland annat omfatta västra Jerusalem, innan ett vapenstillestånd slöts i januari 1949.

I början av 1967 ökade spänningen mellan Israel och Syrien, och i april utkämpades mark- och luftstrider mellan de båda länderna. Under våren 1967 ökade spänningarna ytterligare, sedan Egypten, Jordanien och Syrien ökat trycket mot Israel genom att bilda en försvarsallians. Och i gryningen den 5 juni 1967 anföll Israel Egypten med stridsflyg.

Under de kommande fem dagarna besegrade Israel inte bara Egypten, utan även Jordanien och Syrien. Israel lade beslag på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, samt Gazaremsan, Golanhöjderna och Sinaihalvön (som senare lämnades tillbaka till Egypten).

Segern lade grunden för många av de stridsfrågor som än i dag präglar konflikten, såsom ockupationen av Västbanken och östra Jerusalem, blockaden av Gazaremsan och annekteringen av de syriska Golanhöjderna.

Källor: NE; Landguiden/UI, AFP, Reuters

ANNONS