Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Bild: Peter Summers

EU ryter mot Johnson – brexitavtal avlägset

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försöker skjuta över skulden för de misslyckade brexitsamtalen på EU, fräser EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. "Det här handlar inte om att vinna någon korkad pajkastning", skriver han på Twitter.

ANNONS

"Det som står på spel är Europas och Storbritanniens framtid, liksom vårt folks säkerhet och intressen. Du vill inte ha ett avtal, du vill inte ha en förlängning, du vill inte ha ett återkallande, quo vadis? (ungefär: var är du på väg?)", fortsätter han.

Irritationen har spätts på efter ett telefonsamtal mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Johnson. Om Storbritannien inte kan kompromissa i den stora knäckfrågan om den irländska gränsen så är det mycket osannolikt att parterna kan nå ett brexitavtal, ska Merkel ha sagt till Johnson enligt en brittisk källa.

Hon uppges ha krävt att Johnson går med på att Nordirland, som tillhör Storbritannien, hålls kvar i EU:s tullunion.

ANNONS

Merkels stab vill inte kommentera vad som sades under samtalet.

Källa: Nära sammanbrott

Samtalen om brexit är nu nära att bryta samman, säger en källa inom den brittiska regeringen till BBC.

Den uppgiften förstärks av ett uttalande av EU-parlamentets talman David Sassoli. Efter att ha pratat med Johnson säger Sassoli att inga framsteg gjorts i samtalen, rapporterar Reuters.

Enligt Johnsons brexitförslag skulle Nordirland lämna EU:s tullunion efter utträdet men i stora drag fortsätta ingå i unionens inre marknad. På det viset kan man undvika att det upprättas en "hård gräns" på den irländska ön mellan EU-medlemmen Irland och brittiska Nordirland efter brexit, anser Johnson.

EU håller inte med och anser att Johnsons lösning förutsätter att tullkontroller upprättas – vilket skulle hota Långfredagsavtalet från 1998 som fick stopp på tre decennier av våldsamheter i Nordirland. En central del i överenskommelsen var nämligen att skapa en osynlig gräns mellan nord och syd. Både EU och Storbritannien har sagt att Långfredagsavtalet måste respekteras.

Labour fyller i

Enligt en talesperson för Johnson talade denne med sin irländske kollega Leo Varadkar på tisdagen, och båda ska ha luftat sin önskan om att nå en uppgörelse.

– De hoppas att kunna träffas senare denna vecka, tillägger talespersonen.

Även det brittiska oppositionspartiet Labour beskyller Johnson för att försöka skjuta ifrån sig skulden för de fruktlösa brexitsamtalen.

ANNONS

– Boris Johnson kommer aldrig att ta ansvar för sitt eget misslyckande att lägga fram ett trovärdigt avtal. Hans strategi har från början varit en brexit utan avtal, säger Labours brexittalesperson Keir Starmer enligt Reuters.

Storbritannien lägger fram en ny brexitplan i form av ett brev på fyra sidor från premiärminister Boris Johnson, samt en sjusidig mer utförlig förklaring. Förslagen till exakt lagtext har dock inte offentliggjorts än.

Knäckfrågan i brexitförhandlingarna med EU handlar om gränsfrågan på Irland där unionen till varje pris vill undvika en "hård gräns". Planen erbjuder ett alternativ till en nödlösning (back stop) om gränsen och består av fem huvudelement:

Punkt ett slår fast att förslaget är inriktat på att hitta lösningar som är kompatibla med Långfredagsavtalet.

Punkt två rör den gamla rätten att röra sig fritt över gränserna på Irland och samarbetet mellan nord och syd. "Det har slagits fast i tidigare protokoll och bör behållas i det nya", skriver den brittiska regeringen.

Punkt tre handlar om att "potentiellt skapa en helirländsk regleringszon, för allt gods, inklusive livsmedel". "Den här zonen skulle eliminera alla tillsynskontroller för handel mellan Nordirland och Irland genom att se till att reglerna i Nordirland är desamma som för resten av EU", lyder texten.

Punkt fyra rör kravet på att Nordirlands regionala parlament får möjlighet att säga sitt om planen både innan den träder i kraft och sedan "vart fjärde år". "Om samtycke inte nås kommer planen att löpa ut", heter det i brevet.

Punkt fem är sedan att Nordirland helt och hållet kommer att vara en del av Storbritanniens tullområde, inte EU:s tullunion. "Det här är kompatibelt med bibehållandet av en öppen gräns i Nordirland", hävdas i brevet.

ANNONS