EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivfoto.
EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

EU-parlamentet vill ha 21 000 miljarder mot krisen

ANNONS

Två biljoner euro – 21 000 miljarder svenska kronor – är vad som behövs i EU-kommissionens stora återhämtningsfond efter coronakrisen.

Det anser åtminstone EU-parlamentet i ett gemensamt uttalande där man uppmanar till rejäla satsningar i fonden och nästa långtidsbudget.

I uttalandet upprepas krav på nya inkomster till EU, exempelvis i form av digital- och finansskatter, samtidigt som man vill få bort de rabatter som bland annat Sverige har på sin EU-avgift.

Uttalandet röstades igenom med 505 röster mot 119. Endast fyra av de 21 svenska ledamöterna – tre från MP och en från S (Erik Bergkvist) – röstade ja, medan SD, M, KD, L och V röstade nej. De övriga fyra S-ledamöterna lade ner sina röster.

ANNONS

EU-kommissionen väntas komma med sina förslag om återhämtningsfond och långtidsbudget under sista veckan i maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS