EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) och chefsförhandlaren Michel Barnier under en brexitdebatt i EU-parlamentet.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) och chefsförhandlaren Michel Barnier under en brexitdebatt i EU-parlamentet.

EU-nej till brittiska förhandlingskrav

EU väntar på besked från London om hur Storbritannien har tänkt sig att förhandla om sitt utträdelseavtal. Viljan är liten, utrymmet smalt – och tiden allt knappare.

ANNONS
|

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker svarar klart och tydligt på det brittiska parlamentets önskemål om att hitta "alternativa arrangemang" i stället för den omtalade nödlösning om Nordirland som ingår i utträdelseavtalet.

- Utträdelseavtalet är den bästa och enda möjliga lösningen. Utträdelseavtalet kommer inte att omförhandlas, framhärdar Juncker i en debatt i EU-parlamentet.

Han upprepar EU:s linje att nödlösningen för Nordirland behövs – även om EU hoppas att den aldrig behöver användas.

ANNONS

- Vi har ingen avsikt eller önskan att använda nödlösningen, men samtidigt kan inget skyddsnät någonsin fungera om det kan plockas bort när som helst, säger Juncker, som samtidigt lovar hålla fortsatt "tät kontakt" med premiärminister May.

"Vi väntar"

Liknande ord hörs från exempelvis både Tyskland och Frankrike. Inte heller från Polen, som annars ses som den brittiska regeringens kanske närmaste politiska allierade i EU, hörs några raka krav på att göra så som britterna vill.

"Genom att arbeta tillsammans, med alla EU-länder, bör vi göra vårt bästa för att undvika en hård brexit. Vi väntar på att Theresa Mays regering ska presentera sina förslag till EU", skriver polske premiärminister Mateusz Morawiecki på Twitter efter att ha talat i telefon med tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Inget toppmöte

Irlands premiärminister Leo Varadkar ser ingen anledning att exempelvis kalla in till ett extra toppmöte. Och de "alternativa arrangemang" som Storbritannien vill ha för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland får hans utrikesminister Simon Coveney att sucka tungt.

- Vi har gått igenom allt det här. Vi har testat det och konstaterat att det inte håller. Och nu har vi en brittisk premiärminister som återigen för fram samma saker, säger Coveney till tv-kanalen RTE.

ANNONS

Kommissionsordförande Juncker försöker ändå hålla optimismen vid liv, även om risken för ett avtalslöst utträde fortfarande är hög.

- Det är viktigt att EU håller sig lugnt, enat och beslutsamt. Jag är fortsatt optimist och därför tror jag på ett avtal så att vi kan gå vidare. Vi kommer att arbeta dag och natt, lovar Juncker i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Utträdelseavtalet

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdelseavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds dessutom en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

ANNONS