EU markerar mot trotsigt Turkiet

EU oroas av utvecklingen i Turkiet efter det misslyckade kuppförsöket. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) skulle ett återinfört dödsstraff sätta stopp för turkarnas förhandlingar om medlemskap. Men en trotsig president Recep Tayyip Erdogan fortsätter prata om dödsstraffet.

ANNONS
|

- Det är en röd linje för många av oss medlemsländer. Det omöjliggör en fortsatt procedur för närmande till EU, säger Wallström efter mötet med EU:s utrikesministrar i Bryssel, där det misslyckade kuppförsöket och utvecklingen i Turkiet var överst på agendan.

Wallström följde EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik Federica Mogherini, som slog fast att "Inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU".

ANNONS

EU-ministrarna upprepar sitt fördömande av kuppförsöket men uttalar också oro över utvecklingen, den bristande respekten för demokrati och mänskliga rättigheter och talet om dödsstraff. Erdogans och myndigheternas hårda framfart efter kuppförsöket inger inga förhoppningar om att Turkiet åter skulle gå i rätt riktning, med EU-mått mätt.

Inga ursäkter

Enligt Mogherini var EU allra först med att uttala stöd för demokratin och dess institutioner i Turkiet under natten för kuppförsöket. Vikten av att försvara rättsstaten gäller även nu.

- Det finns inga ursäkter för att styra landet bort från det, säger hon.

Turkiet fick klartecken att börja förhandla om medlemskap med EU 2005, men sedan har inte så mycket hänt. Under senare år har utvecklingen i Turkiet gått åt fel håll. Bedömare tvivlar på att Turkiet ens är intresserat längre.

EU är samtidigt beroende av Turkiet, inte minst efter det nyss träffade flyktingavtalet med landet.

- Vi måste göra både och. Vi måste signalera att vi vill samarbeta, att de är en viktig partner för oss. Men inte till vilket pris som helst, säger utrikesminister Margot Wallström.

ANNONS

Följa parlamentet

I en intervju på måndagskvällen med CNN fortsätter Erdogan också prata om återinfört dödsstraff.

- Men självklart kräver det ett parlamentsbeslut för att det ska träda i kraft i form av en konstitutionell åtgärd, säger han via tolk.

Erdogan understryker att landets ledare måste diskutera frågan men att han som president kommer att godkänna alla beslut av parlamentet.

"Snabbt slut"

Han säger också att lidande människor som mist nära anhöriga och grannar frågar sig varför landsförrädarna ska få mat och husrum i fängelse i åratal.

- De vill ha ett snabbt slut på det.

Det är oroande, anser Wallström, att den turkiska ledningen nu verkar ge sig på domare i stor skala. De auktoritära och antidemokratiska tendenserna under Erdogan och den nuvarande regeringen är enligt utrikesministern tydliga.

- Det är domare som EU har varit med och utbildat och det är anmärkningsvärt att det så snabbt skulle komma fram en lista på mellan 2000–3000 domare som nu attackeras i det här läget, säger Wallström.

ANNONS

ANNONS