Bild: TT
Bild: TT

EU: Arbetsgivare får stoppa slöja

EU-domstol ger europeiska arbetsgivare rätt att stoppa anställda från att bära religiösa symboler, skriver Reuters.

ANNONS
|

JUST IN: Top EU court in headscarf ruling says employers may have a rule barring wearing of visible religious symbols

— Reuters World (@ReutersWorld) 14 mars 2017

Bakgrunden till tisdagens dom är atttvå kvinnor blivit uppsagda i Frankrike och Belgien för att de bar slöja. Detta har lett till en utdragen rättsprocess som nu avgjorts i EU-domstolen.

"Ett internt beslut i en verksamhet som förbjuder att man bär synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler är inte direkt diskriminering", skriver domstolen i ett uttalande enligt Reuters.

Om ett sådant beslut inte existerar, skriver man vidare, ska man inte kunna ange en kunds önskemål om att den anställde inte ska ha slöja som skäl för att sparka personen.

Interna regler avgörande

I det franska fallet handlade det om en kvinnlig ingenjör som avskedades från en konsultfirma eftersom hennes huvudduk hade dragit till sig klagomål från en kund. I det fallet konstaterar domstolen att företaget har rätt att avskeda kvinnan om det finns befogade interna regler om neutral klädsel. Nu uppmanas det franska rättsväsendet att utreda om det fanns i det berörda fallet.

ANNONS

När det gäller det belgiska fallet pratar man istället om att det fanns en oskriven regel om att de anställda inte fick bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler.EU-domstolens beslut är att en receptionist förväntas följa ett företags klädkoder. Företagen harrätt att formulera dem så neutralt som de vill.

EU-domstolen har aldrig tidigare prövat något liknande fall, men det har flera medlemsländer med olika utfall. I det nu prövade belgiska ärendet har två instanser i Belgien dömt till arbetsgivarens fördel, medan exempelvis Tysklands högsta domstol har ogiltigförklarat slöjförbud för skolpersonal.

ANNONS