Enorm maffiarättegång i gång i Italien

Åklagaren Nicola Gratteri har försökt sätta stopp för den ökända 'Ndrangheta-maffian i många år. När hundratals medlemmar med kopplingar till maffian nu ställs inför rätta är säkerheten enorm – speciellt runt honom.

ANNONS
|

Det är den mest omfattande maffiarättegången i Italien på över 30 år. Av säkerhetsskäl har en särskild domstolsbyggnad uppförts nära Lamezia Terme, staden som har historiska kopplingar till den kalabriska maffian 'Ndrangheta.

Över 350 medlemmar ur maffian samt politiker, advokater och företagare står åtalade misstänkta för bland annat mord, utpressning och penningtvätt, brott som sträcker sig tillbaka till 90-talet.

"Befrielse för Kalabrien"

Rättegången som nu inleds väntas pågå minst ett år, troligtvis längre. Åklagarsidan beskriver 'Ndrangheta-maffian som ett nätverk av familjer som alla på olika sätt utövar makt i samhället.

– Rättegången ses som en slags befrielse för Kalabrien, en vändpunkt som kan göra det möjligt för människor här att återfå en frihet som nekats dem under många år, säger chefsåklagaren Nicola Gratteri i en intervju.

ANNONS

Gratteri började utreda maffian 1989. Hans arbete med att försöka sätta dit de kriminella har haft ett pris och säkerheten kring honom är stor – än mer nu när rättegången drar i gång.

– Jag är mer försiktig nu än vanligtvis, säger han.

Ökat förtroende

Gratteri beskriver sitt hem som en bunker och berättar hur han är omgiven av livvakter.

– Jag har inte varit på restaurang på över 20 år och har inte gått på bio på över 30, säger han.

Förutom Kalabrien har även 'Ndrangheta-maffian intressen i alla delar av Italien, liksom i övriga Europa och i Nordamerika, menar åklagarsidan. Rättegången kommer visserligen inte att utplåna maffian, men Gratteri hoppas att den ska sända en viktig signal till befolkningen.

– Jag vill att människor ska tro på oss och börja samarbeta och få ett större förtroende för oss, säger han.

Nicola Gratteri, chefsåklagare i målet. Arkivbild.
Nicola Gratteri, chefsåklagare i målet. Arkivbild. Bild: Adriana Sapone/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS