Statyn av slavhandlaren Edward Colston när den firades upp ur Avonfloden i Bristol den 11 juni. Arkivbild.
Statyn av slavhandlaren Edward Colston när den firades upp ur Avonfloden i Bristol den 11 juni. Arkivbild. Bild: Bristol City Council/AP/TT

En misstänkt för nedrivning av brittisk staty

ANNONS

En man har gripits misstänkt för inblandning i den uppmärksammade nedrivningen av en staty av slavhandlaren Edward Colston i Bristol i västra England, uppger brittisk polis.

Det var under en demonstration mot rasism i början av juni som statyn slets ner och dumpades i floden Avon.

Den gripne mannen, en 24-åring, har släppts i väntan på utredning, uppger den lokala polisen. Han misstänks för skadegörelse.

Edward Colston blev på 1600-talet en förmögen man genom att handla med slavar från Västafrika och hans staty har länge varit ett kontroversiellt inslag i Bristols gatubild. Statyn har fiskats upp från floden och stadens borgmästare Marvin Rees har sagt att den framöver kommer att ställas ut på ett museum, tillsammans med plakat från Black Lives Matter-demonstrationen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS