En första skolvecka i Frankrike med många regler att följa

Skolgårdar som liknar fängelser, strikta hygienregler och lärare med ansiktsmask. Det har varit en ovanlig första skolvecka i Frankrike.
–Jag och mina kollegor tycker det är högst olämpligt att öppna förskolorna nu, säger läraren Aurélie Villégier.

ANNONS
|

Efter att det franska samhället i princip varit nedstängt i två månader lättade landet på sina strikta karantänsregler under måndagen den 11 maj. Förutom affärer, torghandel och vissa bibliotek öppnade många av landets skolor.

Först på tur var förskole- och grundskoleeleverna och det rör sig om cirka 1,5 miljon elever och 130 000 lärare.

"Härligt att vara tillbaka"

– Det var så härligt att komma ut utanför hemmet och vara tillbaka på jobbet, säger läraren Eva Cimino med rötter i Sverige och som har bott i Frankrike i 22 år.

I flera år arbetade hon på Svenska skolan i centrala Paris, men hon började nyligen på en montessoriförskola i staden Palaiseau, närmare två mil utanför huvudstaden. De har fått möblera om skolans lokaler för att möta regeringens riktlinjer för skolöppningen.

ANNONS

64 sidor förhållningsorder

Varje skola har fått ett 64-sidigt dokument från utbildningsministeriet att rätta sig efter för att undvika ökad smittspridning. Bland annat handlar det om att personalen måste bära ansiktsmask och eleverna måste använda handsprit när de anländer till och lämnar skolan.

– I montessoripedagogiken arbetar man med att barnen ska röra sig fritt i klassrummet, men nu kan vi inte arbeta så. Barnen har varsitt bord med en meters avstånd mellan varandra. Vi har ställt ett foto på varje bänk så att barnen vet var de ska sitta, säger Eva Cimino.

Personalen trodde att de skulle behöva tjata på barnen. "Men det har gått väldigt bra. Barn är så flexibla",  säger Eva Cimino som arbetar på en montessoriskola utanför Paris.
Personalen trodde att de skulle behöva tjata på barnen. "Men det har gått väldigt bra. Barn är så flexibla", säger Eva Cimino som arbetar på en montessoriskola utanför Paris. Bild: Privat

Halverade barngrupper

Vanligtvis ansvarar hon för 20 barn från tre till sex år, men för tillfället är gruppen halverad. Enligt regeringens restriktioner får mellan tio och 15 elever vistas i ett klassrum samtidigt. Barn till föräldrar som arbetar inom vården och de som kommer från socioekonomiskt utsatta familjer har förtur till platserna. I Paris har kommunen lånat ut ipads till familjer som saknar dator för att hemundervisningen ska fungera.

Det problemet har inte förskolan där Eva Cimino arbetar. Den är privat och barnen har resursstarka föräldrar.

– Vi känner oss trygga med att öppna nu. För vissa föräldrar är det möjligt att arbeta hemifrån maj ut så det har löst sig att vi inte kan ta emot alla barnen i nuläget.

ANNONS

Flera kommuner fortsätter hålla stängt

I flera franska kommuner har borgmästarna beslutat att fortsätta hålla skolorna stängda på grund av risken för spridning av covid-19. Kritiska röster har även höjts från lärare, fackförbund och föräldrar som ifrågasätter lämpligheten i att öppna skolorna när viruset fortsätter att spridas, särskilt i Paris. Men regeringen anser att man nu måste väcka liv i ekonomin och att man gjort tillräckliga framsteg i smittbekämpningen.

Läraren Aurélie Villégier arbetar på en förskola i Neuilly-sur-Seine, en bit nordväst om centrala Paris. I vanliga fall har hon 23 elever, men den här veckan har antalet rört sig mellan två och fyra. Hon är kritisk till skolöppningen och förstår inte varför de yngsta barnen är först på tur. Där är det som svårast att se till att social distansering efterföljs.

– Mina kollegor och jag är helt emot att man öppnar förskolorna och grundskolorna före högstadie- och gymnasieskolorna. Det är verkligen olämpligt! Förskolan ska vara en plats för utbyte och kreativa grupparbeten, men det är helt omöjligt nu.

Det är jobbigt att bära ansiktsmask åtta timmar i sträck, tycker den franska förskolläraren Aurélie Villégier.
Det är jobbigt att bära ansiktsmask åtta timmar i sträck, tycker den franska förskolläraren Aurélie Villégier. Bild: Privat

"Skolgården ser ut som ett fängelse"

De många reglerna stressar henne.

– Skolgården ser ut som ett fängelse nu med många förbud och tejpmarkeringar för att förhindra lek och för att barnen ska hålla avstånd. Barnen är inte stressade, men det är mycket ansvar som ligger på rektorer och oss lärare, säger Aurélie Villégier.

ANNONS

Arbetar i ansiktsmask

Det är också utmanande att arbeta i ansiktsmask åtta timmar i sträck, anser hon.

Eva Cimino håller med:

– Vi mådde inte alls bra i början. I förskolan använder vi språket som verktyg, men nu kan de inte se våra ansiktsuttryck och de hör inte vad vi säger. Man blir vingklippt som lärare. Dessutom är det svårt att andas, särskilt nu när det är runt 26 grader varmt. Man blir väldigt trött och törstig.

Men efter att den första veckan är över har hon och kollegorna någorlunda vant sig vid de nya rutinerna och det känns bättre, säger hon. Dessutom har förskolan en egen park där de vistas mycket och där råder inget maskkrav.

"Alla känner någon som dött"

Från och med måndag börjar barnen att gå hela dagar igen.

– Alla mår bra av att gå tillbaka till skolan, men vi har hela tiden smittan i åtanke. Det är så många som har dött här i Frankrike och alla känner någon som har varit väldigt sjuk, intensivvårdats eller dött i covid-19. Folk är helt klart rädda för en andra våg, men nu känns det som vi har glömt bort det lite. Vi måste lära oss att leva med viruset. Samhället måste ju komma igång igen, säger Eva Cimino.

ANNONS

Den 2 juni kommer den franska regeringen med nya direktiv när det gäller coronaåtgärder. Eva Cimino och många med henne hoppas att Paris kommer att klassificeras som grön, men andra ett område med låg smittspridning. I nuläget hör huvudstaden tillsammans med bland annat Strasbourg och Dijon till den röda zonen där flera restriktioner kvarstår med hänvisning till antalet smittade och tillgång på intensivvårdsplatser.

Frankrike har närmare 180 000 bekräftade fall av covid-19 och antalet döda ligger på cirka 27 500.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS