Amerikanska federala tjänstemän tillsammans med en låssmed tar sig in i det stängda kinesiska konsulatet i Houston, Texas.
Amerikanska federala tjänstemän tillsammans med en låssmed tar sig in i det stängda kinesiska konsulatet i Houston, Texas. Bild: Brett Coomer

Efter spionerimisstankar – Kina lämnar konsulat i Houston

Under fredagen stängde Kina sitt generalkonsultat i Houston på order av den amerikanska staten. Detta efter misstankar om spioneri. Enligt källor till CNN har konsulatet varit en mittpunkt för ett stort kinesiskt spionerinätverk i över 25 amerikanska städer.

ANNONS
|

Amerikanska myndigheter tror att det rör sig om ett landsomfattande spionerinätverk där konsulatet i Houston varit ett nav. I tisdags gav USA Kina 72 timmar på sig att stänga konsulatet. Under tisdagskvällen vittnade flera människor om att ha sett tjänstemän bränna dokument på innergården till i konsulatet.

Under fredagen tog sig ett flertal federala amerikanska agenter och poliser sig in i konsulatet med hjälp av en låssmed efter att kineserna lämnat det. Amerikanska tjänstemän har uppgett bland annat att det kinesiska konsulatet ska ha varit inblandat i ett bedrägeri kring en forskningsinstitution i Texas och massiva illegala spion- och påverkansoperationer. Kinesiska staten nekar till dessa anklagelser.

ANNONS
Kinesisk säkerhetspersonal utanför det amerikanska konsulatet i den kinesiska staden Chengdu. Under fredagen beordrade Kina att USA skulle stänga ned konsulatet efter att USA beordrat Kina att stänga sitt konsulat tidigare i veckan.
Kinesisk säkerhetspersonal utanför det amerikanska konsulatet i den kinesiska staden Chengdu. Under fredagen beordrade Kina att USA skulle stänga ned konsulatet efter att USA beordrat Kina att stänga sitt konsulat tidigare i veckan. Bild: Ng Han Guan

Relationen mellan USA och Kina har blivit sämre och sämre under året på grund av handelskriget och coronakrisen. Tidigare i veckan anklagade det amerikanska justitiedepartementet den kinesiska staten för att ha samarbetat med två kineser som anklagas för att ha försökt stjäla information om forskning för coronavirusvaccin. Kina svarade i sin tur att anklaga USA för förtal om cyberbrott.

Diskussionen om att stänga konsulatet i Houston startade i våras när Kina inte lät amerikanska tjänstemän lämna det amerikanska konsulatet utan att kineserna fick läsa igenom och godkänna de diplomatiska handlingar amerikanerna tog med sig, något som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

Kina svarar nu med att kräva att USA stänger sitt konsulat i Chengdu i sydvästra delen av landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS