Invånare i Warszawa tänder ljus för fyra personer som nyligen hittades döda vid den polsk-belarusiska gränsen där mängder av flyktingar och migranter den senaste tiden försökt ta sig in i Polen. Arkivfoto.
Invånare i Warszawa tänder ljus för fyra personer som nyligen hittades döda vid den polsk-belarusiska gränsen där mängder av flyktingar och migranter den senaste tiden försökt ta sig in i Polen. Arkivfoto. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Efter migrantdöd – Ylva Johansson till Polen

Hallå ministern, varför svarar ni inte? EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har förgäves försökt få kontakt med Polen efter den senaste tidens migrantdöd vid gränsen mot Belarus. Nu åker hon till Warszawa för att pröva på plats.

ANNONS

Johansson ska till Polen kort på torsdag kväll och hoppas då hinna träffa den polske inrikesministern på flygplatsen i Warszawa.

Hittills har det dock varit svårt att få någon respons från landet.

– Jag har försökt få direkt telefonkontakt med den polske ministern sedan i torsdags, men hittills har vi inte fått något svar. Jag har många frågor, säger Johansson på en digital pressträff med TT och andra nyhetsbyråer på måndagskvällen.

"Aggressiv regim"

Polen har utlyst ett lokalt nödtillstånd vid gränsen mot Belarus med anledning av den ökade mängden migranter och flyktingar som försöker ta sig in i EU. Både Polen och EU anklagar öppet den belarusiska diktatorn Aleksandr Lukasjenko för att pressa över migranterna med avsikt.

ANNONS

– Vad vi har är en aggressiv Lukasjenko-regim som faktiskt importerar migranter, enbart för att skicka dem till gränsen mot EU i syfte att destabilisera EU och våra medlemsländer, säger Johansson.

"Vill veta mer"

Samtidigt har också Polen fått skarp kritik från människorättsorganisationer om hur man hanterat situationen. Det införda nödtillståndet gör att exempelvis journalister och hjälporganisationer har oerhört svårt att undersöka läget på plats.

– Naturligtvis måste Polen skydda sin yttre gräns, men det är också viktigt med öppenhet och att leva upp till EU:s regelverk och grundläggande rättigheter. Jag vill veta mer om vad som verkligen har hänt och jag välkomnar att polska myndigheter ska utreda det här, säger Ylva Johansson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS