Efter kritiken – Tobias Billström: ”Kan kalla upp Irans ambassadör igen”

Regeringen har fått kritik för att inte sätta hård press på den iranska regimen. Bland annat för att de inte tydligt kommunicerat att Irans ambassadör kallades upp till UD i mellandagarna. Nu meddelar Tobias Billström (M) att ytterligare påtryckningar är att vänta.
– Jag utesluter inte att kalla upp ambassadören igen, säger utrikesministern till GP.

ANNONS
|

Regeringen och utrikesminister Tobias Billström (M) har kritiserats för att de inte agerat tillräckligt kraftfullt mot den iranska regimen. Krav har ställts på att skicka hem Irans ambassadör och tidigare social- och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har i flera debatter tryckt på att regeringen måste sätta hårdare press på Iran.

I måndags frågade han på Twitter om Tobias Billström ska vara den sista utrikesministern i Västeuropa som reagerar mot den islamistiska regimens avrättningar av dissidenter i Iran.

– Det iranska folket kräver de mest grundläggande rättigheterna, och den iranska regimens svar är att skjuta människor på gator och torg och avrätta dem. Om inte Sverige fortsätter att ligga på kommer det att fortsätta. Det är därför många andra länder agerar så kraftigt, säger Ardalan Shekarabi.

ANNONS
"Det iranska folket kräver de mest grundläggande rättigheterna, och den iranska regimens svar är att skjuta människor på gator och torg och avrätta dem”, säger Ardalan Shekarabi (S).
"Det iranska folket kräver de mest grundläggande rättigheterna, och den iranska regimens svar är att skjuta människor på gator och torg och avrätta dem”, säger Ardalan Shekarabi (S). Bild: Nils Petter Nilsson

Utrikesminister Tobias Billström (M) berättade i en DN-intervju tidigare i veckan att UD kallat upp Irans ambassadör i Sverige med anledning av avrättningarna i Iran redan i mellandagarna.

– Sverige agerade tidigt genom att kalla upp den iranska Stockholmsambassadören i mellandagarna för att framföra Sverige och EU:s tydliga fördömande av dödsdomar och avrättningar kopplat till protesterna, säger han till DN.

När Göteborgs-Posten söker utrikesminister för en intervju om varför det inte kommunicerats tydligare hänvisas vi först till skriftliga kommentarer från utrikesministern. Senare under kvällen går samma kommentarer ut i ett uttalande från UD på regeringens hemsida.

”Sverige fördömer kraftfullt de avrättningar som genomförts i Iran med koppling till de pågående protesterna. Sverige och övriga EU motsätter sig dödsstraffet alltid, överallt och oavsett omständigheter.”, står att läsa i meddelandet.

Fler än 500 demonstranter har dödats i samband med protesterna i Iran. Enligt TT har 18 personer dömts till döden för delaktighet och fyra personer har hittills avrättats, vilket har väckt kraftiga fördömanden från stora delar av omvärlden.

”Markerar tydligt mot den politik som Iran bedriver”

När GP får en intervju med utrikesministern berättar han att ambassadören kallades upp som en del av ett koordinerat EU-uppkallande som beslutades den 15 december i Europeiska rådet.

ANNONS

– Det var tydligt att alla var överens om att vi skulle göra detta efter EU-rådets möte i december. Vi markerar tydligt mot den politik som Iran bedriver som består av dödsdomar och godtyckligt fängslande av demonstranter och brutalt våld mot de kvinnor som inte gör annat än uttrycka sina demokratiska rättigheter att protestera, säger Tobias Billström.

Världen över har det arrangerats demonstrationer mot regimen i Iran, så även i Göteborg där demonstranter samlats mer eller mindre varje helt under vintern.
Världen över har det arrangerats demonstrationer mot regimen i Iran, så även i Göteborg där demonstranter samlats mer eller mindre varje helt under vintern. Bild: Jonas Lindstedt

Att händelsen inte kommunicerats tydligare beror enligt utrikesministern på regeringskansliets öppettider under mellandagarna.

– Jag tror inte att det är så att regeringskansliet har andra rutiner när det gäller julledighet än man har på andra ställen i samhället. Det finns ingen ambition från regeringen att dölja att vi gjort detta.

Han är också tydlig med vikten av att kraftfullt agera mot den iranska regimens agerande, och att fler medel står till bud än att kalla upp den iranska ambassadören.

– Vi har många sätt att kommunicera med den iranska regeringen. Jag har själv haft telefonsamtal med den iranska utrikesministern i höstas. Sen arbetar vi också med sanktioner. Efter de senaste avrättningarna kommer det på nytt bli aktuellt att ta upp frågan vid nästa möte för ministerrådet. Då kommer vidgande av sanktioner att diskuteras.

Han fortsätter:

– Nu måste vi hålla enskilda individer ansvariga för de domar, avrättningar och den politiken som lett fram till dem. Det kan absolut bli aktuellt med sanktioner mot enskilda personer.

ANNONS

Vilken typ av sanktioner?

– Framför allt sanktioner kopplade till personers ekonomi och personers rätt att resa in i EU, vilket är något som kan kan begränsas med hjälp av sådana här sanktionslistor.

”Borde ha kommunicerats”

Ardalan Shekarabi (S) berättar att han följt utrikesministerns agerande, men riktar fortsatt skarp kritik mot Billströms agerande.

– Först när han får en direkt fråga av media så berättar han att detta redan gjorts. Men det väcker flera frågor, och det är inte kutym att inte kommunicera detta i samband med mötet.

Vad bör regeringen göra?

– Det finns en tydlig förväntan i en riksdagsmajoritet att de ska agera kraftfullt i Iran-frågan, som till exempel Tyskland. Det är absolut på sin plats att kalla upp Irans ambassadör igen.

Utrikesminister Tobias Billström (M)
Utrikesminister Tobias Billström (M) Bild: Wiktor Nummelin/TT

Tobias Billström (M) å sin sida, menar att det inte alltid kommuniceras att ambassadörer kallas upp till UD. Och att det är just julledigheten som spelat in.

– Jag tror inte att kommunikationen i regeringskansliet under mellandagarna såg annorlunda ut när Ardalan Shekarabi var statsråd. Mellandagarna är en period där saker går på sparlåga. Det viktiga är att mötet ägt rum. Jag utesluter inte att kalla upp ambassadören igen och förmedla den vrede vi känner mot att man avkunnar dödsdomar och avrättar människor.

ANNONS

LÄS MER:EU fördömer nya avrättningar i Iran

LÄS MER:Skarpa protester efter nya dödsdomar i Iran

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS