Earhart-foto taget före försvinnandet

ANNONS
|

Det nyupptäckta fotografiet av den amerikanska pionjärpiloten Amelia Earhart som spreds över världen förra veckan sades vara taget efter att hon försvann. Nu säger dock militärexperten Matthew B Holly, som hittat originalbilden, att det togs flera år tidigare.

Enligt Holly togs fotografiet av en japansk fotograf på ön Jaluit 1935, och publicerades som en del i en reseskildring av Mikronesien 1936.

- Det finns ingen tvekan om att bilden togs 1935, säger Holly, som hittade den i en digital samling vid ett nationellt bibliotek i Japan.

ANNONS

Den vedertagna historieskrivningen är att Amelia Earhart dödsstörtade i Stilla havet under en jorden runt-flygning 1937. Men det nyupptäckta fotografiet har gett färskt bränsle till teorin att Earhart tillfångatogs och dog i ett japanskt läger.

TT-AFP

Fakta: Amelia Earhart

Föddes i Kansas 1897. Som 20-åring övergav hon sina studier, tog en kurs i akutmedicin och frivilligarbetade med soldater som skadats i första världskriget.

Hennes första flygresa som passagerare, 1920, var tio minuter lång och kostade tio dollar. "När jag hade kommit 60–90 meter upp i luften visste jag att jag var tvungen att flyga", skrev Earhart senare i boken Last flight.

1932 blev hon den första kvinnan att genomföra en soloflygning över Atlanten. Tre år senare genomförde hon den första soloflygningen någonsin från Hawaii till det amerikanska fastlandet.

Hon var den första ordföranden för organisationen Ninety-Nines, en sammanslutning av kvinnliga piloter. Earhart var också medlem i kvinnoorganisationen NWP och uppmanade personligen USA:s president Herbert Hoover att lagstifta om jämställdhet mellan kvinnor och män.

Källor: Amelia Earhart Museum, NWP

ANNONS