President Donald Trump promenerar med sin kinesiske kollega Xi Jinping efter deras möte på Trumps semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.
President Donald Trump promenerar med sin kinesiske kollega Xi Jinping efter deras möte på Trumps semesteranläggning Mar-a-Lago i Florida.

Donald Trumps resekostnader skenar

ANNONS
|

När en amerikansk president reser är det inte bara han själv som förflyttas. Med på turen ska en stab av medarbetare och livvakter för presidenten och hans närmaste. Att Trump under sina första 80 dagar vid makten tillbringat sex helger, totalt 21 dagar, på sin privata klubb i Mar-a-Lago har kostat statskassan uppskattningsvis över 20 miljoner dollar i utökade säkerhetskostnader, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Beräkningen gjordes före påskhelgen, då Trump också planerar att vara i Florida.

Minska bördan?

Basen för räkneexemplet är uppgifter från myndigheten GAO, som kan jämföras med Riksrevisionen. De visar att extrakostnaderna för det gemensamma skyddet från Kustbevakningen och Secret Service (som anställer livvakter) under den fyradagarsresa som företrädaren Barack Obama gjorde till Florida 2013 gick på cirka 3,6 miljoner dollar (motsvarande drygt 32 miljoner kronor). Enligt CNN är den resan jämförbar med Trumps helgturer.

ANNONS

Uppgifter som den konservativa tankesmedjan Judicial Watch begärt ut från Departementet för inrikes säkerhet rörande företrädaren Barack Obama visar att dennes rese- och säkerhetskostnader landade på 97 miljoner dollar för sammanlagt åtta år vid makten. Kostnaderna inkluderar såväl familjen Obamas julfirande i Hawaii som somrarna på ön Martha's Vineyard och resan till Florida – då Obama höll ett tal om klimatförändringar.

I rapporten, som publicerades vid årsskiftet, förfasar sig Judicial Watch över Obamas höga resekostnader och manar Trump att minska bördan för landets skattebetalare genom att reformera reglerna för presidenters resande.

Spelar golf

Så har inte skett. Tvärtom är Trump på god väg att bräcka Obamas kostnader – och det under den första mandatperioden. Lägg därtill att personskyddet för landets första dam Melania Trump, som bor kvar i våningen i Trump Tower i New York medan parets 11-årige son går i skolan, kostar mellan 127000 och 146000 dollar om dagen, enligt magasinet Fortune.

Donald Trump har inte varit tillbaka i sin hemstad sedan han tillträdde. Men i takt med att det blir allt varmare i Florida kommer han att börja resa till Manhattan eller till sin golfklubb i Bedminster i New Jersey på helgerna, spår CNN. Presidenten, som i hårda ordalag kritiserade sin företrädare Obama för både resor och golfspelande, har själv spelat minst 13 rundor golf sedan han flyttade in i Vita huset.

ANNONS

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet som äger ett stort antal bolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Försökte bli Reformpartiets presidentkandidat 2000 men kastade in handduken. Har övervägt att ställa upp i presidentval tidigare, men inte gjort det förrän i juni 2015 då han offentliggjorde sin satsning på Vita huset.

Med sin tuffa invandringsretorik och löftet att göra Amerika stort igen seglade Trump genom primärvalen. Han utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016, vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november och installerades den 20 januari.

Lämnade vid en presskonferens i januari över styret av bolagssfären till två av sina söner för att "undvika intressekonflikter".

Fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar oavlönat i Vita huset. Hennes make Jared Kushner är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

ANNONS