Kurdernas historia kantas av en kamp för självständighet och en egen stat. Arkivbild.
Kurdernas historia kantas av en kamp för självständighet och en egen stat. Arkivbild.

Det här är Kurdistan

ANNONS
|

Utspridda

Kurderna är en folkgrupp på mellan 25 och 35 miljoner som lever i främst bergsområden i fyra länder: Turkiet, Iran, Irak och delar av Syrien. Det finns också mindre grupper kurder i Turkmenistan, Azerbajdzjan, Armenien, Georgien och Libanon.

Många kurder finns sedan 1980-talet även i stora delar av västvärlden, bland annat Tyskland, Sverige, USA och Australien.

Kulturen

Under åren har kurderna lyckats bevara sin kultur och sitt språk trots lång tids förtryck. De flesta är sunnimuslimer, men det finns också kristna grupper.

Kurdistan i dag

Endast i Irak erkänns kurderna som en etnisk minoritet. Irakiska Kurdistan har en hög grad av autonomi, har ett eget parlament och egna väpnade styrkor (peshmerga). Relationerna med Bagdad har dock blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om bland annat olja och territorium.

ANNONS

Kampen

Kurderna har fört olika kamper för självständighet, ibland med vapen, ibland med fredliga medel. PKK, som för en väpnad kamp mot den turkiska staten, har stämplats som en terroristorganisation av både USA, EU och Turkiet.

Folkomröstningen

Irakiska Kurdistan håller en icke-beslutande folkomröstning om självständighet den 25 september som skapar oro i grannländerna över att andra separatister ska följa efter. Också FN och USA har lyft varningsflaggor.

Irakkurder i exil kommer att kunna rösta via nätet.

TT

ANNONS