Det här är kinesiskt nyår

En utav de viktigaste högtiderna i Kina är det kinesiska nyåret, som även kallas för vårfesten. Det firas i drygt två veckor och är en tid då familjer och vänner samlas.

ANNONS
|

Att fira in det nya året är för många en viktig och rolig högtid, där man samlar vänner och familj för att önska varandra en glad nystart. Men Sverige och Kina firar nyår på olika dagar, och även på väldigt olika sätt.

I Kina följer man den traditionella kinesiska månkalendern för att avgöra när det nya året börjar. Nyåret firas inte alltid på samma dag, utan infaller i samband med nymånen mellan den 21 januari och 20 februari.

För många kineser är nyåret den period på året som man får sin längsta ledighet från sitt arbete och en tid då man åker hem till sina familjer för att kunna fira tillsammans.

ANNONS

Vanligtvis firas nyåret i 16 dagar, där varje dag har ett särskilt namn och särskilda aktiviteter som ska utföras. En del dagar är menade att firas tillsammans med sin familj, där man delar ut presenter, vilar eller spelar spel. Andra dagar ska man uppmärksamma sina avlidna släktingar och besöka deras gravar eller vara ute i naturen.

Slår på stort med tusentals lyktor

Den sista dagen på nyårsfirandet, som i år infaller den 5 februari, avslutas med den årliga lyktfestivalen – som ofta ses som en höjdpunkt. Städer och hem dekoreras med tusentals papperslyktor.

Lyktfestivalen firas med traditionella ”drakdanser”, där människor får en stor pappersdrake att dansa. Barn brukar även få lösa gåtor som är skrivna på lyktor gjorda av papper och man kan även släppa iväg papperslyktor som bringar en tur medan de seglar upp i himlen.

Det finns många legender kopplade till varför lyktfestivalen firas. En av legenderna är att man trodde att själarna från ens avlidna familjemedlemmar flög runt under fullmånen. Då tände man lyktor för att visa dem vägen hem.

Den sista dagen på det kinesiska nyåret är även dagen då zodiakdjuret byts ut. Den 5 februari i år blir alltså då vi går från tigerns år till kaninens år.

ANNONS

Vanligt att barn och anställda får extra pengar

En vanlig gåva som man delar ut under högtiden är röda nyårskuvert som fyllts med pengar. Det är vanligt att släktingar ger det till barn som en nyårspresent, men även till andra familjemedlemmar. Summan som man får ska gärna vara kopplat till siffran åtta, som är ett nummer som anses ge tur.

Många arbetsplatser delar även ut en extra månadslön till sina anställda.

En man som är utklädd till en kinesisk gud delar ut röda nyårskuvert.
En man som är utklädd till en kinesisk gud delar ut röda nyårskuvert. Bild: WALLY SANTANA

Då är du en kanin

De kinesiska stjärntecknen skiljer sig från de västerländska stjärntecknen, då de är årsbaserade och inte månadsbaserade.

Inom den kinesiska astrologin finns det tolv djur, vilket innebär att ditt kinesiska stjärntecken är i fokus vart tolfte år.

I år är det kaninens år, det fjärde djuret i cykeln.

För att vara en kanin är du född något av de följande åren: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 eller 2023. Nästa gång det blir kaninens år är 2035.

De 12 senaste åren och deras stjärntecken

2012 – Draken

2013 – Ormen

2014 – Hästen

2015 – Fåret/Geten

2016 – Apan

2017 – Tuppen

2018 – Hunden

2019 – Grisen

2020 – Råttan

2021 – Oxen

2022 – Tigern

2023 – Kaninen

LÄS MER:Kinesiskt nyår kan leda till covid-boom – nu rustar sjukhusen

LÄS MER:Kina erkänner: Över 60 000 döda med covid på en månad

LÄS MER:”Kraftig underrapportering” av covid-dödsfall i Kina enligt WHO

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS