Ylva Johansson svarade på frågor i ett utskottsförhör 1 oktober.
Ylva Johansson svarade på frågor i ett utskottsförhör 1 oktober. Bild: Francisco Seco

"Det är skönt att ha fått grönt ljus"

Den förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) fick bakläxa efter sitt utskottsförhör i EU-parlamentet i förra veckan. Men sedan hon svarat på ytterligare frågor i skrift godkändes hon av parlamentets Libe-utskott under tisdagen.

ANNONS
|

I förra veckan frågades den förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson ut i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (Libe). Men efter två och en halv timmes grillning var ledamöterna långt ifrån nöjda.

Bara socialdemokrater och liberaler gav henne godkänt. Alla övriga partigrupper, däribland kristdemokratiska EPP, vänstergruppen GUE/NGL och miljöpartistiska De gröna/EFA ingår, krävde tydligare svar och gav svenskan bakläxa.

– Jag kan inte börja med att lova en massa saker till parlamentet för då är jag än mer bakbunden. Jag behöver all flexibilitet som är möjlig för att hitta en väg framåt, sa Ylva Johansson i förra veckan till GP på plats i Bryssel.

ANNONS

Sedan dess har hon svarat på ytterligare frågor i skrift, som exempelvis rörde användningen av teknik för ansiktsigenkänning, hur mänskliga rättigheter ska säkras i EU:s avtal med till exempel Libyen och återvändande flyktingar. Som väntat godkändes hon under tisdagen.

– Jag är glad förstås. Det är skönt att ha fått grönt ljus, men processen visar hur politiserat området som jag ska ansvara för är och hur det väcker starka känslor, säger Ylva Johansson i telefon till GP direkt efter att hon fått beskedet om godkännandet.

Ylva Johansson blir ansvarig för ett av de absolut svåraste uppdragen i Ursula von der Leyens EU-kommission: migrations- och säkerhetsfrågor. Den brinnande frågan är hur Johansson ska lösa låsningarna om asyl- och migrationspolitiken i EU. Det är en fråga som har dominerat EU-politiken sedan flyktingkrisen 2015 och skapat slitningar mellan medlemsländerna.

Det märktes inte minst under utfrågningen, menar Johansson.

– Det är många partier som har ett behov av att profilera sig i de här frågorna och de står väldigt långt ifrån varandra. Det finns partier som inte alls vill ta något ansvar för flyktingar i Europa och vi har partier som vill ta ett väldigt stort ansvar för de flyktingar som vill till Europa.

ANNONS

Och där ska du stå mitt emellan och försöka få de här polerna att mötas – hur ska du lyckas med det?

– Det kommer säkert att bli jättesvårt och vi har alla anat det, men det är det som är mitt huvuduppdrag.

Under onsdagen åker Ylva Johansson till Bryssel för att förbereda sig inför sitt kommande uppdrag som Sveriges EU-kommissionär.

– Jag tillträder om allt går som planerat den 1 november. Men då får jag en rad svåra frågor direkt i mitt knä och det gäller att vara förberedd på det. Jag kommer att ha samtal med Ursula von der Leyen, andra kommissionärer och med mitt generalsekretariat.

Hur firar du godkännandet?

– Det vet jag inte. Jag börjar redan tänka på jobbet.

ANNONS