Demonstrationerna allt våldsammare i Hongkong

Under lördagen demonstrerade tiotusentals åter på Hongkongs gator. Under protesterna, som ägde rum utan tillstånd – använde polisen tårgas, vattenkanoner och gummikulor. Demonstranterna, som vägrar ge upp – slog hårt tillbaka.

ANNONS
|

En svartklädd och maskerad grupp gör sig redo. En deltagare tänder flaskan och kastar. Molotovcocktailen landar på en av polishögkvarterets byggnader i centrala Hongkong. De och många andra Hongkong-bor gav sig på lördagseftermiddagen ut för att demonstrera, i protester som nu är inne på sin trettonde vecka.

De vanligtvis lugna shoppinggatorna runt Causeway Bay och regeringshögkvarteren förvandlades under lördagskvällen, på femårsdagen för Kinas beslut att inte tillåta fria val i Hongkong, till en maktstrid mellan kravallpolis och demonstranter – de sistnämnda iförda gasmasker och hjälmar, beväpnade med bensinbomber och tegelstenar.

"Vi vill pressa regeringen"

Vad som startade som protester mot ett planerat utlämningsavtal med Kina, har utvidgats till bland annat krav på transparens kring polisens hantering av protesterna, och allmänna val att utse ett nytt parlament och regeringschef. Under lördagen arresterades ett hittills okänt antal demonstranter, samtidigt som oroligheterna ser ut att öka för varje ny demonstration som äger rum.

ANNONS

– Vi vill pressa regeringen, och visa att vi har fått nog, säger Jose, 23, som har en svart mask som täcker ansiktet.

– Regeringen använder polisen mot oss, som hela tiden blir våldsammare, säger Jose, född och uppvuxen i Hongkong, som har varit med och demonstrerat under hela sommaren.

Runt omkring honom sliter demonstranter gemensamt upp vägstolpar ur asfalten, och tegelstenar viner genom luften – mot de batongbeväpnade styrkorna som avancerar. En vattenkanon sprutar strålar med ljusblått färgat vatten, som ska identifiera demonstranterna som blir träffade av strålarna. Tårgaspatroner avfyras mot de gasmaskförsedda demonstranterna, och en studsar mot Joses paraply när han springer från poliserna.

Det blomstrande affärsmeckat, där hotellpriserna har störtdykt för att locka svikande turister, känns som en spökstad utan framtid.

Blandade känslor

Tong Yim, i vit välstruken skjorta, ser på förödelsen från en övergångsbro. Han skakar på huvudet.

– Jag har blandade känslor – jag förstår båda sidorna, säger Tong Yim.

– Demonstranterna är extremt arga, men sättet som de förstör Hongkong på är inte rätt väg att gå. Relationerna mellan människor kommer vara förstörda under en lång tid framöver.

Samtidigt som kinesiska trupper tidigare i veckan utövade militärövningar och korsade gränsen till Hongkong, så ser många Hongkong-bor sin kantonesiska kultur och framtid hotad av jätten. Allt fler fastlandskineser flyttar till Hongkong och för med sig sitt språk mandarin, och köper samtidigt upp företag och fastigheter vilket leder till prisökningar. Allt eftersom veckorna går med nya protester, blir deltagarna allt mer välorganiserade och backar inte för att använda våld.

ANNONS
Wai Shing Cheng, 33.
Wai Shing Cheng, 33. Bild: Jonas Gratzer

En av dem är Wai Shing Cheng, 33, som tillhör den tuffaste skaran av demonstranter, de som ryker ihop med polisen vid frontlinjen. Sammanlagt har han redan tillbringat över två år i fängelse för tidigare års deltagande i protester. Men det hindrar inte Wai Shing Cheng från att åter igen stå bakom barrikaderna. Trots att han vägrar att ge upp kampen om ett fritt Hongkong, är han medveten om att framtiden inte ser särskilt ljus ut.

– Vi har redan förlorat. Kina kommer ta över, men jag kommer att kämpa till slutet, säger Wai Shing Cheng, som tror att riktade terroristattacker kan bli ett möjligt scenario i framtidens Hongkong.

Tårgas på gatorna

Efter många timmars kamp börjar energin på båda sidor tryta vid 22-tiden på lördagskvällen, lokal tid. Krossat glas och sopor, vars behållare har satts i brand, kantar gatorna. Tårgasen hänger kvar och sticker i ögonen, och sjukhuspersonal tar hand om äldre med andningsproblem.

De styrande i Peking har terroriststämplat demonstranterna och många Hongkong-bor uppger att den lokala polisen nu är allierad med kinesiska poliser, och att det har funnits fall då de sistnämnda klär ut sig till demonstranter – för att sedan, mitt bland deltagarna, arrestera dem.

En journalist vid lokala mediesajten Citizen News, som inte vill uppge sitt namn, berättar att hans journalistkollegor blivit misshandlade av polisen vid tidigare demonstrationer. Han står upptryckt mot en vägg när en polisstyrka dundrar förbi. En civilklädd kvinna går snabbt förbi, tar upp en kamera, och knäpper ett par bilder mot hans ansikte.

ANNONS

– Såg du det? Hur ska jag veta var hon kommer från, kanske från Hongkong, kanske från Kina.

– Det enda jag vet är att de kommer göra vårt jobb svårare.

Fakta: Demonstrationer i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars 2019 för att stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is. Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.

Tåg och vägar har blockerats av demonstranter, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats. Myndigheterna har använt tårgas, gummiklädda kulor och gripanden. Sammanlagt har minst ungefär 750 personer gripits sedan juni. Peking har svarat på demonstrationerna med skarpa varningar och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Den förra brittiska kolonin är en särskild administrativ kinesisk region som styrs genom ”ett land, två system” och tillåts behålla sitt eget politiska och ekonomiska system.

ANNONS