Delstater vägrar lämna ut data om väljare

Många delstater i USA vägrar lämna ut personliga uppgifter om väljare till den kommission som president Donald Trump tillsatt för att utreda påstått röstfusk i valet 2016.

ANNONS
|

- De kan slänga sig i Mexikanska golfen, och Mississippi är en bra delstat att göra det från, säger den republikanske delstatsministern Delbert Hosemann, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I ett brev som kommissionens vice ordförande Kris Kobach skickat till samtliga delstater ombeds de bland annat lämna ut detaljerade uppgifter om väljare, så som namn, adress, födelsedatum, partitillhörighet, information om valdeltagande och eventuell brottshistorik.

ANNONS

Många som vägrar

Men över 20 delstater – bland dem flera som styrs av personer från Trumps parti Republikanerna – har hittills sagt att de inte kommer eller kan lämna ut informationen. Vissa hävdar att det skulle inkräkta på medborgarnas integritet, medan andra ifrågasätter kommissionens syfte.

- Den här kommissionen upprättades för att försöka hitta belägg för den lögn som president Trump fört fram och som inte har någon grund, säger demokraten Alison Lundergan Grimes, delstatsminister i Kentucky, till Reuters.

Hävdar röstfusk

Trump har upprepade gånger påstått – utan att presentera några bevis – att miljontals människor röstat illegalt i presidentvalet den 8 november. Han har också hävdat att fler röstade på honom än på motståndaren Hillary Clinton, som enligt det officiella valresultatet fick 2,9 miljoner fler röster än Trump.

Presidenten insinuerar på Twitter att de delstater som vägrar att lämna ut personlig information om sina medborgare har något fuffens för sig.

"Vad är det de försöker dölja?" skriver Donald Trump.

TT

Fakta: Kommission om valfusk

Vicepresident Mike Pence har utsetts till att leda kommissionen om misstänkt valfusk i USA.

Kris Kobach, statssekreterare i Kansas, är vice ordförande i kommissionen.

President Donald Trump har påstått att mellan tre och fem miljoner människor röstade olagligt i valet 2016.

Presidenten har inte presenterat några bevis, och hans egna advokater har tidigare sagt att det inte finns några bevis om röstfusk vid valet 8 november 2016.

Enligt presidenten var fusket uppenbart. I en intervju med Fox News sade han att det förekommit att avlidna personer röstat, att personer röstat i två stater och personer som inte är medborgare som röstat.

Källa: CNN, TT.

ANNONS