De åkte bil i 26 timmar – för sin första vaccindos

Fyra vänner från Lettland bilade 26 timmar till San Marino för att vaccineras mot coronaviruset, skriver The Guardian. Detta sedan mikrostaten öppnat för vaccinturism. Nu får landet in bokningar från hela världen. Får förfrågningar från hela världen

ANNONS
|

I den 24 kvadratkilometer stora enklaven belägen i nordöstra Italien har snart hela befolkningen på 34 000 invånare vaccinerats. De flesta med det ryska Sputnik V-vaccinet. I dagsläget rapporteras ingen i landet vara allvarligt sjuk i covid.

För att locka turister har landet därför erbjudit människor att vaccineras med Sputnik V.

LÄS MER:Hög smitta i fängelser – fångar kan prioriteras i vaccinkön

Två doser kostar motsvarande cirka 500 kronor och för att komma ifråga för vaccinering behöver man boka hotellrum minst en vecka före ankomst. Man behöver också boka in ett återbesök till San Marino 21 till 28 dagar senare för den andra dosen.

Och när vaccinationerna drog igång i måndags var fyra vänner från Lettland först i kön. De hade då bilat 26 timmar för att ta del av landets kombinerade vaccin- och semesterpaket.

ANNONS

– Vi litar på det ryska vaccinet. Så när vi hörde nyheten om San Marino bokade vi direkt, säger 29-årige Artjoms, en av de fyra letterna, till The Guardian.

Om tre veckor återvänder de till San Marino för sin andra dos.

Lokala myndigheter uppger för The Guardian att totalt 16 personer från Tyskland, Schweiz, Österrike, Armenien, Argentina, USA och Förenade Arabemiraten bokat in sig för sin första dos på fredag. Sedan ytterligare 21 personer på måndag.

LÄS MER:San Marinos turistsatsning: Erbjuder ryskt vaccin

Utöver det har cirka 150 förfrågningar om paketet kommit in från hela världen.

– Även människor från länder med utvecklade vaccinprogram ser Sputnik som ett bra vaccin. Vi har sett att det är väldigt effektivt, säger San Marinos hälsominister Roberto Ciavatta, till The Guardian.

Enligt Johns Hopkinsuniversitetets data har San Marino haft 5 087 smittofall och 90 dödsfall hittills under pandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS