Danska forskare: Inga bevis för att cannabis lindrar smärta

Förespråkare för medicinsk cannabis har bland annat pekat på växtens smärtlindrande potential. Ett forskarteam har nyligen kommit fram till att det inte finns bevis som varken stöder eller talar emot den slutsatsen. Däremot visar studier på flera obehagliga biverkningar.
– Vi har gått igenom all vetenskaplig litteratur på området, säger forskningsledaren Lars Arendt-Nielsen.

ANNONS
|

Frågan om legalisering av cannabis är ständigt aktuell. Ett av förespråkarnas argument är växtens medicinska potential, bland annat som smärtlindring.

LÄS MER:Damberg duckar för att diskutera legalisering

Men enligt ett omfattande projekt från Ålborgs Universitet, som Danmarks Radio rapporterar om, är forskningen på området inte tillräcklig för att varken stödja eller tala emot att cannabis har en smärtlindrande effekt på människor. Forskarna har granskat ”all vetenskaplig litteratur”, vilket inkluderar över 7 000 patienter i olika studier.

– Efter 2,5 års intensivt arbete med 20 forskare från hela världen har vi kommit fram till att cannabis inte har någon effekt mot smärta, men däremot finns det stor risk för biverkningar, säger smärtforskaren Lars Arendt-Nielsen till DR.

ANNONS

Studien är utförd av IASP, International Association for the Study of Pain, som inte är lika kategoriska i sina formuleringar. De menar snarare att bristen på kvalitativ evidens innebär att man inte kan rekommendera cannabis och cannabinoider för smärtlindring generellt. De menar också att mer forskning behövs.

”Även om det finns mycket pre-klinisk data som stödjer hypotesen, är den kliniska evidensen för osäker för att gruppen ska rekommendera ett generellt bruk av cannabis och cannabinoider, och liknande mediciner, mot smärtlindring i dagsläget”, skriver ISAP i tidskriften PAIN.

LÄS MER:Önsketänkande att legalisering skulle stoppa de kriminella nätverken

Vilka biverkningar ger THC?

Enligt Lars Arendt-Nielsen är det inte ovanligt att smärtstillande substanser som fungerar väl i djurförsök inte har samma effekt på människor. Så är fallet också med cannabis, uppger han.

Forskningsprojektet kommer däremot fram till att cannabis ger flera biverkningar. Kortsiktigt handlar det om yrsel, trötthet och att man blir disträ, medan de långsiktiga biverkningarna kan vara självmordstankar, minnes- och koncentrationssvårigheter samt depression.

Detta gäller endast cannabis med THC. Enligt forskarna är ingen av studierna som gjorts på det icke rusframkallande ämnet CBD tillräckligt bra för att dra några slutsatser från.

LÄS MER:Medicinsk cannabis på recept allt vanligare

Cannabis funkar för Angela

GP har i en rad artiklar berättat om dödssjuka Angela De Cabo och hennes kamp för att få medicinsk cannabis i Sverige.

ANNONS

– Min smärta minskar till hälften med medicinsk cannabis och min vardag blir mer hanterbar. Jag kan sova, äta, magen fungerar och framförallt blir mitt humör är bättre. Den här medicinen har gett mig ett nytt liv, har hon tidigare sagt.

LÄS MER:Angelas nota: 4 700 per månad för smärtlindring

Lars Arendt-Nielsen är medveten om att det finns smärtpatienter vars erfarenheter motsäger deras forskningsresultat.

– Har man ordinerats cannabis och upplever en smärtlindrande effekt tycker vi inte att man ska sluta med det. Men man ska ha en tät dialog med sin läkare om både effekt och biverkningar, säger han till Danmarks Radio.

Artikeln har tillfogats en rättelse den 26 mars 2021. Forskaren Lars Arendt-Nielsens uttalande om cannabis smärtlindrande effekter stämmer inte överens med IASP:s faktiska slutsatser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS