Tidigare elever har berättat om grov mobbning på internatskolan Herlufsholm. Arkivbild.
Tidigare elever har berättat om grov mobbning på internatskolan Herlufsholm. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dansk elitskola utreds för 14 misstänkta brott

Dansk polis utreder internatskolan Herlufsholm på Själland för 14 misstänkta fall av våld, hot och sexualbrott.

ANNONS
|

– De 14 fallen utreds fortfarande, och det är inte bestämt om åtal ska väckas, understryker utredaren Kim Kliver på polisen.

Polisutredningen har aktualiserats av en dokumentär som danska TV2 visade i maj om skolan.

Under torsdagen landade ytterligare ett misstänkt fall på polisens bord. Det rör sig om en händelse för 30 år sedan. Rektorn på skolan kallar i ett pressmeddelande händelsen för "allvarlig".

De andra fallen som utreds är av senare datum. Polisen vill inte kommentera om det rör sig om anställdas beteende mot elever, eller om incidenter elever emellan.

En opartisk utredning som skolan tillsatt om elevmiljön under de senaste fyra åren understryker nödvändigheten av de förändringar som påbörjats på skolan, skriver rektor Gitte Nørgaard i pressmeddelandet.

ANNONS

Bland annat har en tidigare rektor tonat ned resultaten av en undersökning 2019 som visade på omfattande mobbning. Problemen fortsätter än i dag, visar utredningen som tillsattes efter tv-dokumentären.

I dokumentären "Herlufsholms hemmeligheder" berättar flera tidigare elever om grov mobbning, våld och sexuella kränkningar.

Det danska kronprinsparet Frederik och Mary har tagit sina två äldsta barn i från Herlufsholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS