Dödlig raketattack mot militärbas med svenskar i Irak

Tre personer har dödats efter en raketattack mot en militärbas i Irak under onsdagskvällen. 70 svenska soldater är stationerade på basen. Inga svenskar skadades, enligt Försvarsmakten.

ANNONS
|

Två amerikaner och en britt ska ha dödats i en raketattack mot militärbasen Tadji i Irak under onsdagskvällen. Uppgifterna har bekräftats av det amerikanska försvaret, enligt CNN.

Det ska handla om femton mindre raketer som ska ha träffat basen strax efter halv åtta på onsdagskvällen. Flera personer ska också ha skadats.

På basen, som ligger knappt tre mil norr om Bagdad, arbetar omkring 70 svenska soldater. Deras uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS.

Ingen svensk medborgare ska dock ha dödats eller skadats i attacken.

"Attacken bedöms nu vara över och den svenska kontingenten bistår med personal i omhändertagandet av skadade", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

ANNONS

Även vid två tillfällen i början av januari ska Tajibasen ha beskjutits med raketer.

Fakta: Sveriges insats i Irak

Det svenska militära bidraget i Irak uppgår till omkring 70 personer, som har i uppdrag att utbilda det irakiska försvaret i syfte att bidra till dess kamp mot terrorgruppen IS.

Den multinationella insatsen genomförs i Irak och Syrien och leds av USA.

I maj 2019 beslutade Försvarsmakten att tillfälligt avbryta utbildningen i Irak. Detta på grund av det spända säkerhetsläget mellan USA och Iran. Samma beslut togs i januari 2020.

Källa: Försvarsmakten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS