Foto: TT/Privat
Foto: TT/Privat

Därför sprider fredag den trettonde skräck världen över

Lider du av Paraskavedekatriafobi? Då bör du inte titta på kalendern idag. Experten förklarar varför fredag den trettonde är så skrämmande.

ANNONS
|

Liseberg slår upp sina portar för Halloweensäsongen, Kulturnatta inleds och Berit har namnsdag. En härlig fredag? Kanske om det inte vore för att det var fredag den trettonde. Dagen som anses vara extra otursdrabbad världen över.

– Frågan är egentligen om det är en otursdag. Det är ju egentligen bara en föreställning vi har och händer det då något särskilt fredag den trettonde så är vi extra uppmärksamma på det, säger Eva Knuts, universitetsadjunkt vid institutionen för kulturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Läs mer: Så läskigt är Lisebergs halloween

Inte bara fredagsmys

Att fredag den trettonde började ses som en otursdag är ett relativt nytt fenomen som bygger på populärvetenskap, enligt Eva Knuts, men det finns delar i fenomenet som har historier lång tillbaka i tiden.

ANNONS

– Det man kan säga är att människor tycks ha lagt ihop två företeelser som var för sig anses bringa otur, för att sätta ihop det till fredag den trettonde.

Att fredagar associeras med fredagsmys och helg har inte alltid varit fallet. Veckodagen har inte alltid varit lika populär som den är idag.

– Det var inte så längesedan som man jobbade även på lördagar. Då var fredagar en helt vanlig dag i veckan. Men man skulle passa sig för att göra saker den dagen, säger Eva Knuts.

Bibliska proportioner

Fredagar var rent avimpopulära förr i tiden. Och impopulariteten kunde ibland ta sig bibliska proportioner.

– Man associerade fredag med död. Ett tydligt exempel är långfredagen då Jesus ska ha dött, vilket levde kvar i människors medvetande när det gäller fredagar, säger hon.

Den andra delen som utgör fredagen den trettondes otursrykte beror på just talet tretton. I många delar av världen finns det skyskrapor som saknar en numrering på sin trettonde våning och flera flygplan saknar en trettonde rad, för att inte bringa otur.

– Talet tretton har man sett anses oturligt på flera håll i världen genom historien. Redan under Babyloniens tid ansågs talet stå för något ont och dåligt, säger Eva Knuts.

ANNONS

Babylonien, som var ett rike som fanns ungefär för 4 000 år sedan, hade ett talsystem som byggde på talet tolv. Därför betydde talet harmoni och symmetri. Talet som kom efter, tretton, innebar därför motsatsen.

Ojämt och otur

– Man kan se det på dygnet och i antal månader att det fanns någon logik bakom talet 12 som man inte fann med tretton, som ansågs vara ettobekvämt och odelbart tal, säger Eva Knuts.

Även när det gäller talet tretton finns religiösa paralleller att dra och till skillnad från fredagen har talet tretton haft svårt att skaka av sig sitt dåliga rykte. Skrocken bakom talet har haft flera inverkningar på samhällen i världen utöver flygplansrader och höghusvåningar. På Irland gjorde man bland annat om lagstiftningen inför år 2013 på hur registreringsskyltar skulle se ut på de irländska bilarna. Bland annat för att undvika att talet tretton skulle behöva skrivas ut på nummerplåtarna.

När det gäller fredag den trettonde menar Eva Knuts att det är en ond cirkel som gör att dagen anses vara extra otursdrabbad.

Självuppfylld profetia

– Dagen får väldigt mycket uppmärksamhet från medier. Och då blir det som en självuppfyllande profetia när folk reagerar på händelser som sker just fredag den trettonde. Men egentligen beror otursryktet på populärkultur, som skräckfilm. GÅr man tillbaka i tiden ser man inga jättetydliga kopplingar till just fredag den trettonde och otur, säger hon.

ANNONS

Trots att fredag den trettonde har fått sitt dåliga rykte på grund av människors skrock på 1900-talet och att det finns statistik som visar att antalet olyckor tycks vara färre just detta datum, så finns det ändå ett namn för de som har en fobi för fredag den trettonde –paraskavedekatriafobi.

– Det är intressant att det faktiskt finns ett namn för fobin, säger Eva Knuts.

ANNONS