En kanadensisk ort ska välja ett annat namn än Asbestos. Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.
En kanadensisk ort ska välja ett annat namn än Asbestos. Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild. Bild: Rich Pedroncelli/AP/TT

Cancerkopplad ort kan få heta Jeffrey

ANNONS

Den kanadensiska orten Asbestos vill inte längre förknippas med det cancerframkallande silikatet och ska byta namn – antingen till något franskklingande, efter en liten sköldpadda, eller kort och gott till Jeffrey.

I det lilla samhället i Québec, med en befolkning på ungefär 7 000 personer, har många invånare äldre släktingar som arbetade i den stora och numera nedlagda asbestgruvan. Men ortsnamnet väcker inga positiva associationer och ses som ett hinder för att locka investeringar.

Ett lokalt fullmäktige har lagt fram fyra alternativ inför en folkomröstning nästa månad, rapporterar Bloomberg. Ett är Phénix, franska för fenixfågel. Ett annat är Trois-Lacs, vilket redan är namnet på ett område i Asbestos. Ett tredje är Apalone, efter ett nordamerikanskt släkte av lädersköldpaddor. Och det fjärde, Jeffrey, är efter asbestgruvans grundare.

ANNONS

Alla invånare i Asbestos över 14 år kommer få vara med och välja.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS