Bränderna har förvandlat Canberra till en spökstad

Luften är cigarettgul. Det är nästan inga människor på gatorna och de få som är ute bär mask för ansiktet.
– Det är helt surrealistiskt, säger journalisten och tidigare GP-medarbetaren Malin Clausson.

ANNONS
|

Omfattande bränder rasar sedan en tid tillbaka runt Australiens huvudstad Canberra, där luftkvalitén nu uppges vara sämre än i världens mest förorenade stad, indiska New Delhi. Totalt rör det sig om ett område lika stort som Schweiz som eldhärjats i vad som klassas som den största katastrof som drabbat Australien sedan landet blev självständigt 1901.

Tufft för de hemlösa

Journalisten Malin Clausson är i landet på en kombinerad semester och reportageresa. För tidningen Faktum ska hon studera och skriva om ett hemlöshetsprojekt i Canberra, Melbourne och Sydney. Inte minst bland tonåringar finns en ganska stor hemlöshet och man gör nu en satsning på att bygga nya, billiga bostäder reserverade för den gruppen.

ANNONS

LÄS MER:Frivilligbrandman: Det är kaotiskt

Malin Clausson konstaterar att just de hemlösa lider extra av den extrema situation som nu råder.

– Alla uppmanas att hålla sig inne. Inte så lätt när gatan är ditt hem.

Folk trodde de var galna

Hon kom till Australien mellan jul och nyår och de första dagarna tillbringade hon i Melbourne. Där märktes inget av bränderna till en början.

– Det är klart att folk pratade om det, men det var först för några dagar sedan vi kände röklukt.

När de berättade att de skulle åka vidare till Canberra undrade folk de pratade med om de verkligen visste vad de gav sig in på. En del tyckte att de var galna, andra sa krasst att det kanske var lika bra att åka medan tågen fortfarande gick.

– Så vi åkte genom ett helt röktäckt landskap, där brandbilarna åkte i karavan parallellt med tåget.

Rök drar in över en motorväg utanför Australiens huvudstad Canberra.
Rök drar in över en motorväg utanför Australiens huvudstad Canberra. Bild: Mark Baker

Stängt och tomt

I Canberra är röklukten påtaglig, även om närmaste brand är omkring sju mil bort. Luften är "cigarettgul" och gatorna tomma.

– Det är som att gå omkring i en dead zone. Tänk dig att gå längst hela Drottninggatan i Stockholm och möte två personer – och båda har mask. Det är helt surrealistiskt. Ett museum var öppet i dag. Allt annat var stängt och människor håller sig inne.

ANNONS

Hon säger att hon inte är orolig för egen del. Men desto mer orolig för situationen i stort. Inget talar för att bränderna är släckta inom den närmaste tiden – och sommaren kommer att pågå ett tag till.

LÄS MER:Miljoner djur döda i australiska bränder

LÄS MER:Hettan från bränderna skapar farligt väder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS