Känslorna svallar i den filippinska politiken inför valet i maj. Dessa figurer föreställer Rodrigo Duterte och Ferdinand 'Bongbong' Marcos, i en demonstration i Manila på kvinnodagen för några veckor sedan.
Känslorna svallar i den filippinska politiken inför valet i maj. Dessa figurer föreställer Rodrigo Duterte och Ferdinand "Bongbong" Marcos, i en demonstration i Manila på kvinnodagen för några veckor sedan. Bild: Aaron Favila/AP/TT

"Bongbong" favorit – men vad säger Duterte?

Ferdinand "Bongbong" Marcos blir allt starkare favorit inför valet i Filippinerna. Nu har president Rodrigo Dutertes parti ställt sig bakom diktatorssonens kandidatur.

ANNONS

"Bongbong" är ende son till Ferdinand Marcos, som levde mellan 1917 och 1989 och styrde Filippinerna med järnhand under drygt två decennier fram till 1986.

Enligt opinionsmätningar leder den nu 64-årige sonen stort inför presidentvalet den 9 maj. Han gynnas dels av en våg av positiv publicitet, enligt medier ofta inte helt sanningsenlig, från myndigheterna. Och dels av att ha Sara Duterte som vicepresidentkandidat.

Hon är dotter till den nuvarande presidenten, och paret utgör alltså en allians av Filippinernas två mäktigaste politiska släkter.

Jokern i leken är ändå Rodrigo Duterte. Han får enligt grundlagen inte ställa upp för omval, utan hade pekat ut senatorn Christopher Go som tänkt ersättare. "Bongbong" Marcos har Duterte avfärdat som "svag".

ANNONS

Men Christopher Go har hoppat av presidentkampen av personliga skäl. Och efter det sade Duterte att näste president borde vara jurist och ha mycket medkänsla – en beskrivning som har tolkats som stöd till Leni Robredo, den nuvarande vicepresidenten som ligger långt bak i opinionsmätningarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS